Deputaţii maghiari solicită reducerea puterii Parlamentului European. "Democraţia trebuie scoasă din fundătură"

Parlamentarii din Ungaria au adoptat marţi o rezoluţie care solicită reducerea puterii Parlamentului European, argumentând că acesta a condus democraţia în Europa într-o "fundătură".

4407 afișări
Imaginea articolului Deputaţii maghiari solicită reducerea puterii Parlamentului European. "Democraţia trebuie scoasă din fundătură"

Rezoluţia, adoptată de membrii partidului Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, pledează pentru a da parlamentelor naţionale posibilitatea de a se opune prin veto oricărei legislaţii propuse la nivelul UE, reducând astfel puterea legislativă a Parlamentului European, potrivit AP.

De asemenea, rezoluţia afirmă că legislatorii UE ar trebui să fie numiţi de parlamentele naţionale, în loc să fie aleşi de alegătorii din ţările respective, aşa cum se întâmplă în prezent.

"Democraţia europeană trebuie să fie scoasă din fundătura în care a condus-o Parlamentul European", se arată în rezoluţie. "Uniunea Europeană trebuie să se schimbe, pentru că nu este pregătită pentru provocările vremurilor noastre".

Parlamentul ungar a aprobat rezoluţia în condiţiile în care UE continuă să blocheze Ungariei miliarde de euro în fonduri de recuperare din cauza îngrijorărilor că guvernul său nu a respectat standardele statului de drept sau nu a implementat suficiente măsuri anticorupţie.

În ultimele săptămâni, guvernul de la Budapesta a adoptat o abordare mai conciliantă faţă de solicitările sediului central al UE de la Bruxelles, încercând să obţină acces la fonduri, în timp ce moneda Ungariei atinge minime record faţă de euro şi dolar. Economia ţării se confruntă cu cea mai mare inflaţie din ultimii aproape 25 de ani.

Cu toate acestea, rezoluţia care urmăreşte să transfere o mare parte din puterea legislativă a UE către guvernele naţionale ar putea antagoniza oficialii UE, îngreunând şi mai mult eforturile Budapestei de a obţine acces la fondurile atât de necesare.

Scris de membri de rang înalt ai partidului premierului Viktor Orban, el însuşi un critic acerb al UE, documentul afirmă că guvernele şi legislativele naţionale trebuie să poată iniţia procedurile legislative ale UE. De asemenea, documentul solicită interzicerea preluării de către UE a oricărei alte datorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici