Deputaţii pakistanezi aprobă crearea unor tribunale militare pentru dosarele de terorism

Deputaţii pakistanezi au aprobat marţi crearea unor tribunale militare pentru a accelera procedurile în dosarele de terorism, în urma celui mai violent atac din istoria ţării, comis la jumătatea lui decembrie de un comando taliban la o şcoală din Peshawar.

60 afișări
Imaginea articolului Deputaţii pakistanezi aprobă crearea unor tribunale militare pentru dosarele de terorism

Deputaţii pakistanezi aprobă crearea unor tribunale militare pentru dosarele de terorism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest atac, soldat cu 150 de morţi, majoritatea elevi, a şocat populaţia din Pakistan, ţară musulmană cu aproape 200 de milioane de locuitori, care se confruntă de opt ani cu atacurile talibanilor locali, aflaţi în luptă împotriva puterii de la Islamabd, acuzată că susţine războiul american împotriva terorismului.

În urma acestui atac, armata a intensificat raidurile împotriva refugiilor talibanilor din nord-vestul ţării, în apropiere de frontiera afgană. Guvernul a ridicat de asemenea moratoriul din 2008 asupra pedepsei cu moartea în cazurile de terorism, o decizie criticată de mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de Uniunea Europeană.

Premierul Nawaz Sharif îşi anunţase intenţia de a amenda Constituţia pentru a crea, pe o perioadă de doi ani, tribunale militare antiteroriste.

Orice modificare constituţională în Pakistan necesită voturile a două treimi dintre membrii Adunării Naţionale, adică cel puţin 228 din 342 de deputaţi. Marţi, 247 de deputaţi au votat în favoarea celui de-al 21-lea amendament al Constituţiei, care autorizează crearea tribunalelor antiteroriste.

După votul deputaţilor, amendamentul trebuie aprobat miercuri şi de Senat, însă votul va fi o formalitate având în vedere componenţa Camerei superioare, controlată de partide favorabile acestor tribunale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici