Descoperire făcută de SUA: Al-Qaida a inventat o substanţă lichidă care transformă hainele în materiale explozive

O filială a reţelei teroriste Al-Qaida a produs o substanţă lichidă care, aplicată pe haine, le transformă în materiale explozive, afirmă oficiali din cadrul Administraţiei Statelor Unite.

1768 afișări
Imaginea articolului Descoperire făcută de SUA: Al-Qaida a inventat o substanţă lichidă care transformă hainele în materiale explozive

Descoperire făcută de SUA: Al-Qaida a inventat o substanţă lichidă care transformă hainele în materiale explozive

Doi oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington au oferit detalii despre complotul Al-Qaida care a condus la închiderea a zeci de misiuni diplomatice americane şi la emiterea unei avertizări de călătorie, citaţi de site-ul postului american ABC News.

Cei doi oficiali au explicat că organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) a inventat o substanţă lichidă care, aplicată pe haine, le transformă în materiale explozive.

"Este vorba de un produs ingenios", a declarat unul dintre oficialii citaţi, în timp ce al doilea a atras atenţia că substanţa nu poate fi depistată prin actualele măsuri de securitate.

Practic, o substanţă lichidă este aplicată pe haine, iar, după uscare, acestea devin explozive, confirmă experţi din cadrul serviciilor de spionaj americane.

Substanţa a fost dezvoltată de Ibrahim al-Asiri, expertul în explozibili al organizaţiei teroriste Al-Qaida în Peninsula Arabia, cu sediul în Yemen. Al-Asiri a inventat şi alte dispozitive explozive, inclusiv o bombă artizanală care poate fi aplicată sub haine şi alta implantată în corp. Ibrahim Al-Asiri este dat în urmărire de autorităţile yemenite şi de serviciile de informaţii americane.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o avertizare de călătorie la nivel global, valabilă până la sfârşitul lunii august, pe fondul temerilor privind un complot al reţelei teroriste Al-Qaida, cetăţenii americani fiind îndemnaţi să dea dovadă de vigilenţă în timpul deplasărilor externe. Potrivit ziarului The New York Times, la originea măsurilor speciale de securitate se află comunicaţii între lideri ai reţelei Al-Qaida interceptate de serviciile de spionaj americane. Washingtonul precizează că avertizarea de călătorie expiră pe 31 august, recomandându-le cetăţenilor americani să fie vigilenţi în străinătate. "Informaţiile curente sugerează că reţeaua Al-Qaida şi organizaţiile afiliate continuă să pregătească atacuri teroriste, atât în Orientul Mijlociu, cât şi în alte zone", precizează Departamentul de Stat. În paralel, Statele Unite au anunţat vineri închiderea a zeci de ambasade şi consulate din Orientul Mijlociu, din cauza unor ameninţări specifice provenind în principal din Yemen.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici