Dezvăluiri WikiLeaks: Regele saudit a cerut SUA să atace Iranul

Arabia Saudită a cerut SUA să atace Iranul, pentru a pune capăt programului nuclear al Teheranului, iar Israelul a cerut SUA să dea dovadă de fermitate faţă de Iran, avertizând că strategia de negociere a Washingtonului nu va funcţiona, conform documentelor obţinute de WikiLeaks.

39 afișări
Imaginea articolului Dezvăluiri WikiLeaks: Regele saudit a cerut SUA să atace Iranul

Dezvăluiri WikiLeaks: Regele saudit a cerut SUA să atace Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a cerut frecvent Statelor Unite să atace Iranul pentru a pune capăt programului nuclear al acestuia, conform ambasadorului saudit la Washington, Adel al-Jubeir, citat de documentele obţinute de WikiLeaks publicate de cotidianul britanic The Guardian.

Suveranul saudit a sfătuit autorităţile americane "să taie capul şarpelui" şi a subliniat că o colaborare cu SUA pentru combaterea influenţei iraniene în Irak reprezintă o prioritate strategică a regatului.

În ceea ce priveşte documentele referitoare la poziţia Israelului, publicate de cotidianul francez Le Monde, acestea relevă faptul că autorităţile de la Ierusalim au avertizat SUA că strategia americană de negociere cu Teheranul "nu va funcţiona".

Ziarul citează o telegramă diplomatică americană, care relatează o conversaţie purtată la 1 decembrie 2009 între Amos Gilad, director pentru afaceri politico-militare la Ministerul israelian al Apărării, şi Ellen Tauscher, subsecretar la Departamentul de Stat american. "Aplecându-se asupra globului său de cristal (...), Gilad spune că nu e sigur că Iranul a decis să fabrice o armă nucleară, dar este hotărât să aibă opţiunea de a construi una", scrie Tauscher.

Strategia diplomatică a administraţiei preşedintelui Barack Obama, de "angajare strategică cu Iranul", "este o idee bună, dar este clar că nu funcţionează", a adăugat Gilad, conform textului telegramei obţinute de WikiLeaks.

Într-o altă telegramă, datată 18 noiembrie 2009, un diplomat american relatează că "un reprezentant al Mossad afirmă că Teheranul înţelege că, dacă reacţionează pozitiv faţă de angajamentul (american), îşi poate continua jocul".

"Din punctul de vedere al Mossad, Iranul nu va face nimic altceva decât să folosească negocierile pentru a câştiga timp. În aşa fel încât în 2010 - 2011, Iranul va avea capacitatea tehnologică de a fabrica o armă nucleară", adaugă documentul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici