Dick Marty despre activităţile CIA în Europa: Negarea nu mai este credibilă

Negarea nu mai este credibilă iar statele europene trebuie să devină curate, a declarat raportorul eleveţian al APCE, Dick Marty, referitor la activităţile CIA în Europa, el adăugând că sursele sale confirmă faptul că Lituania ar fi găzduit centre secrete de detenţie.

20 afișări
Imaginea articolului Dick Marty despre activităţile CIA în Europa: Negarea nu mai este credibilă

Raportorul eleveţian al APCE, Dick Marty (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Negarea nu mai este credibilă: Statele europene trebuie să devină curate", a spus Marty, într-o declaraţie făcută publică de CoE.

"Odată cu informaţiile apărute ieri (joi, n.red.) potrivit cărora Lituania a găzduit o închisoare secretă a CIA, precum şi ca urmare a celorlalte dezvăluiri recente referitoare la «găurile negre» din Polonia şi România a venit momentul ca Europa să dea un răspuns complet în legatură cu implicarea ei în aceste episoade ruşinoase", a mai spus oficialul CoE.

"Întotdeauna am crezut că dinamica adevărului va prevala în faţa secretului de stat. Credibilitatea europeană este afectată de aceste scurgeri repetate ale unor adevăruri parţiale, odată la câteva săptămâni sau luni", a apreciat Dick Marty, adăugând că a venit momentul pentru "a trage linie" şi "a deveni curat".

"Sursele mele par a confirma informaţiile de ieri potrivit cărora deţinuţi de mare valoare ai SUA ar fi fost ţinuţi în Lituania. Autorităţile ar trebui acum să să desfăşoare o anchetă completă, independentă şi credibilă. Mai mult, utilizarea nejustificată a doctrinei "secretelor de stat" nu ar trebui utilizată ca o barieră în calea dezvăluirii complete a lucrurilor care s-au petrecut la periferia Vilniusului", a mai spus el.

Lituania a dezminţit găzduirea unei închisori CIA

Autorităţile lituaniene au respins vineri o informaţie difuzată cu o zi în urmă de postul de televiziune american ABC News, potrivit căreia ţara baltică ar fi găzduit pe teritoriul său o închisoare secretă a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA.

"Ministerul Afacerilor Externe neagă orice zvon privind existenţa unei închisori secrete americane pe teritoriul său", a declarat Rolandas Kacinskas, purtător de cuvânt al ministerului.

Conform postului de televiziune american, care citează "un fost oficial al CIA", una dintre cele opt închisori secrete americane instalate de CIA în lume, pentru a interoga deţinuţi din cadrul al-Qaida după 11 septembrie 2001, se situa în Lituania.

Lituania, fost stat din blocul sovietic, ar fi acceptat să găzduiască o închisoare în vederea unor relaţii mai bune cu Statele Unite.

Potrivit postului american, închisoarea se afla în apropiere de Vilnius, a găzduit opt bărbaţi şi a funcţionat până în 2005.

Date de zbor arată că avioane ale CIA au aterizat de mai multe ori în Lituania în această perioadă, precizează ABC News în pagina electronică.

Una dintre închisorile secrete ale CIA s-a aflat într-o clădire renovată situată pe o stradă intens circulată din Bucureşti, au declarat foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane, citaţi de New York Times în ediţia electronică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici