Dilma Rousseff povesteşte cum a fost torturată în timpul dictaturii militare din Brazilia

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a fost torturată la vârsta de 22 de ani, când lupta împotriva dictaturii militare, cu şocuri electrice şi lovituri puternice care i-au deplasat maxilarul, potrivit unei mărturisiri inedite pe care a dat-o publicităţii luni.

622 afișări
Imaginea articolului Dilma Rousseff povesteşte cum a fost torturată în timpul dictaturii militare din Brazilia

Dilma Rousseff povesteşte cum a fost torturată în timpul dictaturii militare din Brazilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rousseff, în vârstă de 64 de ani, a relatat faptele în urmă cu 11 ani în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului din statul Minas Gerais care acorda indemnizaţii victimelor regimului militar (1964-1985), dar abia acum a fost dezvăluit conţinutul acestei mărturii.

"Începea interogatoriul. De obicei cu şocuri electrice din ce în ce mai puternice şi şedinţe de pau de arara (metodă de tortură braziliană în care deţinutul era suspendat cu capul în jos de o bară, cu mâinile şi picioarele legate), la care nu rezişti prea mult timp", a declarat Rousseff.

În 1970, ea a fost arestată şi încarcerată timp de trei ani la Rio de Janeiro, Sao Paulo şi Belo Horizonte (statul Minas Gerais), unde a început să militeze la vârsta de 16 ani.

Tot aici ea a trăit şi cele mai dure momente ale represiunii orchestrate de militarii care o acuzau că este complice la un plan de fugă al unui lider al gherilei, ceea ce ea a negat permanent.

Torţionarii săi o loveau adeseori şi o ameninţau că o desfigurează. Loviturile i-au lăsat urme şi chiar i-au deplasat maxilarul. "Maxilarul meu s-a deplasat, ceea ce îmi provoacă probleme până în ziua de azi", a declarat ea.

Rousseff, prima femeie din Brazilia care a devenit preşedinte, susţine că poartă în ea urmele torturii: "fac parte din mine".

Moştenitoarea politică a fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, din cadrul Partidului Muncitorilor (stânga), ea a instalat în mai Comisia Adevărului, destinată să facă lumină asupra crimelor comise în timpul regimului militar.

Brazilia a înregistrat oficial 400 de morţi şi dispăruţi în timpul regimului militar, faţă de 3.200 în Chile şi 30.000 în Argentina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici