Diplomaţi, evacuaţi cu elicopterul de la ambasada asediată din Yemen

Mediatorul care reprezintă ţările din Golful Persic în criza din Yemen şi ambasadorul SUA la Sanaa, încercuiţi de sute de susţinători înarmaţi ai regimului, au fost evacuaţi duminică seara cu elicopterul, a declarat un diplomat din Golf.

349 afișări
Imaginea articolului Diplomaţi, evacuaţi cu elicopterul de la ambasada asediată din Yemen

Diplomaţi, evacuaţi cu elicopterul de la ambasada asediată din Yemen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorii american, britanic, al UE şi ai ţărilor din Golf au putut părăsi, duminică, ambasada Emiratelor Arabe Unite din Sanaa după încheierea asediului impus de sute de susţinători înarmaţi ai regimului yemenit, a declarat un diplomat din Golf.

"Autorităţile au îndepărtat oamenii înarmaţi care încercuiau ambasada Emiratelor şi ambasadorii care se aflau aici au putut părăsi cancelaria în jurul orei 22.00 (21.00 ora României), a declarat diplomatul sub acoperirea anonimatului.

Martori oculari afirmaseră anterior că mediatorul din Golf şi diplomaţii occidentali au fost evacuaţi cu două elicoptere.

Dar potrivit diplomatului, ambasadorii Marii Britanii, UE şi monarhiilor din Golf sunt în continuare în ambasada Emiratelor Arabe Unite, încercuită.

Numai mediatorul din Golf, Abdellatif Zayani, şi ambasadorul american au fost evacuaţi cu elicopterul de la ambasadă către palatul prezidenţial.

Cei doi au asistat la palatul prezidenţial la semnarea, de către reprezentanţii regimului, a unui acord de tranziţie de putere, propus de monarhiile din Golful Persic şi aprobat de Statele Unite şi UE, potrivit diplomatului.

Zayani a fost ulterior transportat cu elicopterul pe aeroportul din Sanaa, părăsind Yemenul fără să obţină semnarea, de către preşedintele Ali Abdallah Saleh, a acordului privind tranziţia politică, potrivit purtătorului de cuvânt al partidului lui Saleh, Tarek Shami.

Totodată, preşedintele yemenit a confirmat duminică seara într-o intervenţie televizată că nu va semna acordul decât în prezenţa opoziţiei.

"Nu voi semna (acordul) decât dacă opoziţia va veni la Palatul prezidenţial" pentru o ceremonie de semnare a documentului parafat de reprezentanţii partidului său şi de coaliţia guvernamentală, a declarat el.

Televiziunea de stat a difuzat apoi imagini cu reprezentanţii regimului care semnau documentul în prezenţa mediatorului din Golf.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici