Director CIA: Eşecul militar al lui Putin din Ucraina forţează China să regândească "cum şi când" ar putea invada Taiwanul

Experienţa Rusiei în Ucraina afectează calculele Chinei cu privire la cum şi când ar putea decide să invadeze Taiwanul, a declarat miercuri şeful CIA.

3001 afișări
Imaginea articolului Director CIA: Eşecul militar al lui Putin din Ucraina forţează China să regândească "cum şi când" ar putea invada Taiwanul

Director CIA: Eşecul militar al lui Putin din Ucraina forţează China să regândească "cum şi când" ar putea invada Taiwanul

Prezent la Forumul de securitate Aspen, directorul CIA, Bill Burns, a minimalizat speculaţiile potrivit cărora preşedintele chinez Xi Jinping ar putea acţiona asupra Taiwanului după o reuniune cheie a Partidului Comunist, care va avea loc în cursul acestui an, relatează The Guardian.

"Riscurile acestui lucru devin mai mari, ni se pare nouă, cu cât înaintăm în acest deceniu", a spus Burns.

Burns a declarat că China este "neliniştită" atunci când priveşte războiul de cinci luni al Rusiei din Ucraina, pe care l-a caracterizat drept un "eşec strategic" pentru preşedintele Vladimir Putin, deoarece acesta spera să răstoarne guvernul de la Kiev în decurs de o săptămână.

El a spus că se crede că China a observat din Ucraina că "nu obţii victorii rapide şi decisive cu o forţă sub aşteptări".

"Bănuiesc că lecţia pe care conducerea şi armata chineză o trag este că trebuie să acumulezi o forţă copleşitoare dacă vrei să contemplezi acest lucru în viitor", a spus el.

De asemenea, China a învăţat probabil că trebuie să "controleze spaţiul informaţional" şi "să facă tot ce poate pentru a-şi consolida economia împotriva potenţialelor sancţiuni", a adăugat el.

Burns, în conformitate cu evaluările americane anterioare, a declarat că Statele Unite nu cred că Beijingul oferă sprijin militar Rusiei, în ciuda susţinerii retorice.

El a precizat că Beijingul a intensificat achiziţiile de energie rusească, dar pare atentă să nu suporte sancţiuni occidentale.

China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său, aşteptând reunificarea, prin forţă dacă este necesar.

Naţionaliştii învinşi ai Chinei au fugit în Taiwan în 1949, după ce au pierdut războiul civil din China continentală, dar de atunci insula s-a transformat într-o democraţie şi într-o putere tehnologică de vârf.

Vorbind înaintea lui Burns la forumul din Munţii Stâncoşi, ambasadorul Chinei în Statele Unite, Qin Gang, a declarat că Beijingul preferă în continuare "reunificarea paşnică".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici