Directorul poliţiei de frontieră din Ucraina evocă o ameninţare militară provenind din Transnistria

Directorul poliţiei de frontieră din Ucraina, Viktor Nazarenko, a declarat că există o ameninţare militară provenind din Transnistria, relatează agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică de vineri.

1274 afișări
Imaginea articolului Directorul poliţiei de frontieră din Ucraina evocă o ameninţare militară provenind din Transnistria

Directorul poliţiei de frontieră din Ucraina evocă o ameninţare militară provenind din Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia în sectorul ucraineano-moldovean este complicată, în special în partea centrală - sectorul transnistrean. Ameninţări militare şi tehnologice provin din Transnistria", a afirmat el.

Acest sector ameninţă "problemele legate de securitatea frontierelor", a adăugat Nazarenko.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

În plus, Parlamentul de la Kiev a aprobat, la 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici