Discuţii pentru descurajare şi apărare în contextul războiului, la reuniunea ministerială a NATO

În zilele de 14 şi 15 februarie s-a desfăşurat, la Bruxelles, Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării din statele membre ale NATO şi Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group).

489 afișări
Imaginea articolului Discuţii pentru descurajare şi apărare în contextul războiului, la reuniunea ministerială a NATO

Discuţii pentru descurajare şi apărare în contextul războiului, la reuniunea ministerială a NATO

La Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării din statele membre ale NATO şi Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group), ministrul apărării naţionale a fost reprezentat de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru.

Discuţiile ministerialei au fost concentrate pe agenda de descurajare şi apărare, în perspectiva pregătirii Summit-ului aniversar al NATO de la Washington. De asemenea, au fost organizate consultări în formatul Consiliul NATO-Ucraina, cu participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de Securitate, Josep Borrell, şi a ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a intervenit prin videoconferinţă.

Conform mandatului primit, secretarul de stat a reafirmat importanţa strategică a Mării Negre pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii regiunii Euroatlantice. A subliniat importanţa continuării demersurilor privind accelerarea consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare, în vederea contracarării tuturor ameninţărilor, cu accent pe asigurarea forţelor şi capabilităţilor necesare atingerii şi menţinerii executabilităţii Planurilor regionale de apărare. Oficialul român a punctat caracterul esenţial al asigurării la nivel aliat a tuturor resurselor şi suportului logistic necesar pentru susţinerea unei posturi credibile şi eficiente.

Reprezentantul ministerului român al apărării a salutat creşterea prezenţei aliate în România şi a mulţumit, în acest context, tuturor statelor aliate pentru contribuţiile substanţiale de pe teritoriul naţional, în contextul actual de securitate volatil din regiunea Mării Negre.

De asemenea, a fost punctată relevanţa reînnoirii Angajamentului pentru asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge/DIP) post-2024, care să prevadă alocarea unui prag minim de 2 la sută din PIB, România îndeplinind acest angajament din 2017. Secretarul General al NATO a anunţat că 18 state aliate îndeplinesc cerinţa de alocare a două procente din PIB pentru apărare, tendinţa fiind de creştere.

În cadrul Consiliului NATO-Ucraina, oficialii din statele aliate au discutat stadiul Programului de asistenţă multi-anual pentru Ucraina, lansat la Vilnius, şi modalităţile de consolidare a sprijinului acordat Ucrainei pe termen lung.

„Războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei intră, săptămâna viitoare, în cel de-al treilea an. Trebuie să continuăm să condamnăm atacurile ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene, care continuă să producă victime în rândul civililor”, a evidenţiat Simona Cojocaru.

În marja ministerialei, secretarul de stat a semnat două scrisori de intenţie privind cooperarea pentru creşterea capacităţii de producţie de muniţii, rachete şi întărirea rezilienţei industriale, în cadrul uni proiect iniţiat de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la care au aderat alte 14 state.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici