Disensiuni între Franţa şi Germania. Macron cere statelor europene să nu fie "laşe" în conflictul împotriva Rusiei / Ministrul german al Apărării i-a răspuns imediat

  • Tensiunile franco-germane în legătură cu războiul din Ucraina sunt în creştere.
  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a îndemnat statele europene să nu fie "laşe" în apărarea Ucrainei.
  • Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, susţine că declaraţiile liderului de la Palatul Élysée sunt contraproductive.
1552 afișări
Imaginea articolului Disensiuni între Franţa şi Germania. Macron cere statelor europene să nu fie "laşe" în conflictul împotriva Rusiei / Ministrul german al Apărării i-a răspuns imediat

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul vizitei oficiale la Praga. Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Emmanuel Macron a avut un discurs la Praga, unde şi-a susţinut cu tărie sfatul de săptămâna trecută, potrivit căruia Occidentul nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe pentru a sprijini Kievul împotriva Rusiei, relatează Politico.

Vorbind în cadrul unei întâlniri cu comunitatea franceză, Macron a spus: "Europa se confruntă în mod clar cu un moment în care va fi necesar să nu fim laşi". El a adăugat că oamenii "nu vor să vadă niciodată tragediile care se apropie".

Pistorius a răspuns că limbajul lui Macron a fost contraproductiv.

"Nu avem nevoie într-adevăr, cel puţin din punctul meu de vedere, să vorbim despre bocanci (pe pământul Ucrainei - n.r.) sau despre a avea mai mult curaj sau mai puţin curaj", a declarat Pistorius reporterilor în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său suedez, Pål Jonson.

"Acesta este un lucru care nu ajută cu adevărat la rezolvarea problemelor pe care le avem atunci când vine vorba de a ajuta Ucraina", a adăugat Pistorius.

Vorbind cu reporterii în marja vizitei sale la Praga, Macron a declarat ulterior că Germania nu a fost ţinta comentariilor sale, dar că a fost "necesar" să zdruncine aliaţii Franţei. "Dacă suntem pasivi... riscăm să suferim, să suferim eşecuri pe teren, să suferim posibile dezamăgiri în SUA", a spus Macron.

Tensiunile franco-germane în legătură cu războiul din Ucraina sunt în creştere

Franţa se simte de mult timp frustrată de faptul că Germania consideră că relaţiile cu Washingtonul sunt cheia securităţii europene, în timp ce Germania este deranjată că  Macron s-a autointitulat lider de război, mai ales când Berlinul a dat mult mai multe arme Ucrainei decât Parisul.

Macron a stârnit controverse săptămâna trecută, când a anunţat, la finalul unei conferinţe a liderilor internaţionali, că trupele terestre occidentale în Ucraina nu pot fi "excluse".

În ciuda reacţiilor din partea aliaţilor NATO, Macron a revenit marţi asupra acelor comentarii care l-au lăsat să pară izolat după ce majoritatea liderilor europeni i-au condamnat mesajul.

În timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele ceh Petr Pavel, Macron a declarat că este "complet împăcat" cu apelul său recent la "o trezire strategică" care i-a trezit pe aliaţii săi.

Franţa şi Cehia sunt "conştiente că războiul s-a întors pe teritoriul nostru în Europa, că unele puteri au devenit de neoprit şi ne ameninţă mai mult în fiecare zi, ne atacă şi mai mult, şi că noi... avem nevoie de curajul necesar".

Pavel l-a susţinut pe Macron, dar a trasat "o linie roşie" în ceea ce priveşte desfăşurarea de trupe de luptă în Ucraina, sugerând că orice prezenţă potenţială ar trebui să ia o altă formă.

"Sunt în favoarea căutării de noi opţiuni, inclusiv a unei dezbateri privind o posibilă prezenţă în Ucraina", a spus preşedintele Cehiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici