Disensiuni SUA-Israel: Washingtonul cere Guvernului Netanyahu să evite destabilizarea Cisiordaniei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea Israelului, dar a avertizat noul Guvern israelian, condus de Benjamin Netanyahu, să evite politicile care ar afecta stabilitatea teritoriului palestinian Cisiordania.

401 afișări
Imaginea articolului Disensiuni SUA-Israel: Washingtonul cere Guvernului Netanyahu să evite destabilizarea Cisiordaniei

Lloyd Austin l-a avertizat pe noul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant, să nu aplice politici "care ar submina securitatea şi stabilitatea Cisiordaniei", a declarat joi Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit cotidianului The Times of Israel.

În acelaşi timp, Lloyd Austin a reafirmat angajamentul SUA faţă de securitatea Israelului şi susţinerea pentru "dreptul Israelului la autoapărare".

Marţi, secretarul de Stat american Antony Blinken i-a transmis noului ministru israelian de Externe, Eli Cohen, că Statele Unite menţin angajamentele afţă de securitatea Israelului, dar susţin soluţia a două state în conflictul israelo-palestinian. Ideea privind soluţia a două state, israelian şi palestinian, a fost enunţată şi de preşedintele SUA, Joseph Biden.

Ambasada Statelor Unite în Israel a catalogat drept "inacceptabilă" vizita efectuată marţi de politicianul de extremă-dreapta Itamar Ben-Gvir, ministrul israelian al Securităţii Naţionale, în zona Muntelui Templu din Ierusalim, denumită de musulmani Esplanada Moscheilor.

Tensiunile s-au amplificat în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est în ultimul an, iar armata israeliană a lansat o serie de operaţiuni de securitate după numeroase atacuri antiisraeliene soldate cu 31 de morţi în 2022. Operaţiunile serviciilor de securitate israeliene s-au soldat anul trecut cu aproximativ 160 de morţi în rândul palestinienilor, iar aproximativ 2.500 de suspecţi islamişti au fost arestaţi.

Un adolescent palestinian a fost împuşcat mortal, joi, de militari israelieni, într-un incident produs în Cisiordania, unde 14 militanţi islamişti au fost reţinuţi de armata israeliană în cursul nopţii. Palestinianul în vârstă de 16 ani a fost împuşcat mortal în cursul unui raid israelian efectuat în oraşul Nablus, potrivit Ministerului Sănătăţii din cadrul Autorităţii Palestiniene. În total, trei palestinieni au fost ucişi în confruntări cu armata israeliană în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici