Document UE: Rusia transmite informaţii false despre coronavirus pentru a crea panică în Europa

  • Rusia transmite intenţionat informaţii false despre pandemia de coronavirus, pentru a crea panică în Europa, potrivit unui document european
  • Potrivit documentului, Kremlinul se foloseşte de trusturile de presă din Rusia pentru a destabiliza statele occidentale în această perioadă
  • Moscova neagă acuzaţiile, despre care spune că sunt nefondate
9039 afișări
Imaginea articolului Document UE: Rusia transmite informaţii false despre coronavirus pentru a crea panică în Europa

Sursa foto: Profimedia

Presa din Rusia a început „o campanie semnificativă de dezinformare” la adresa Occidentului, pentru a agrava impactul pandemiei de coronavirus asupra statelor occidentale, pentru a genera frică şi neîncredere, se arată într-un document al Uniunii Europene, citat de site-ul agenţiei de presă Reuters.

Acuzaţiile sunt respinse de Kremlin, care susţine că informaţiile din respectivul document sunt nefondate.

Potrivit documentului european, campania Rusiei de difuzare a unor ştiri false în engleză, spaniolă, italiană, germană şi franceză, conţine informaţii contradictorii, rău intenţionate şi care produc confuzie, cu scopul de a îngreuna eforturile Uniunii Europene de a limita pandemia.

 

„Are loc o campanie semnificativă de dezinformare cu privire la COVID-19, promovată de presa de stat din Rusia şi presa pro-Kremlin”, se arată în documentul intern de la Bruxelles. 

„Scopul general al dezinformării este acela de a agrava criza de sănătate publică din ţările occidentale (...), în conformitate cu strategia mai largă a Kremlinului de a încerca să lovească societăţile europene”, se arată în documentul Serviciului European de Acţiune Externă.

O bază de date a UE a înregistrat aproximativ 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus încă din 22 ianuarie, arată autorii documentului, care adaugă că printre acestea se numără încercări ale Rusiei de a amplifica acuzaţiile lansate de Iran, potrivit cărora noul tip de coronavirus ar fi o armă biologică lansată de către Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că documentul european nu prezintă exemple şi nu demonstrează legătura dintre aceste informaţii false şi vreun trust de presă din Rusia.

„Vorbim din nou despre nişte acuzaţii nefondate, care, în actuala situaţie, sunt produsul unei obsesii împotriva Rusiei”, a spus oficialul rus.

Documentul european citează, totuşi, exemple, inclusiv informaţii false potrivit cărora un militar american detaşat în Lituania ar fi fost infectat şi internat în spital, informaţie infirmată de autorităţile de la Vilnius. Documentul mai informează că versiunea în spaniolă a Russia Today se află pe locul 12 în clasamentul companiilor de presă cu cele mai multe distribuiri în social media în legătură cu pandemia de coronavirus.

Serviciul European de Acţiune Externă, căruia i-a fost atribuit raportul, a refuzat să aibă un punct de vedere public în legătură cu acest subiect.

Comisia Europeană a anunţat că menţine legătura cu Google, Facebook, Twitter şi Microsoft, în încercarea de a limita răspândirea de informaţii false referitoare la pandemia de coronavirus care afectează în prezent Europa. Un purtător de cuvânt al Comisiei a acuzat recent Moscova că „se joacă cu vieţile oamenilor” şi le-a recomandat cetăţenilor europeni să fie „foarte atenţi” şi să îşi ia informaţiile doar din surse de încredere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici