Documente de la Snowden ar fi ajuns în mâinile ruşilor, afirmă aleşi americani

Oficiali din cadrul Congresului american au afirmat marţi că anumite documente militare confidenţiale, sustrase de Edward Snowden, sunt probabil în mâinile Rusiei, unde americanul este refugiat din vara anului trecut.

1225 afișări
Imaginea articolului Documente de la Snowden ar fi ajuns în mâinile ruşilor, afirmă aleşi americani

Edward Snowden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aproximativ "95 la sută din informaţiile pe care el le-a sustras sunt de natură militară, informaţii atât tactice, cât şi strategice şi care, în opinia noastră, sunt în mâinile ruşilor", a afirmat Mike Rogers, preşedintele republican al Comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Congresmenul a evocat un raport confidenţial al Pentagonului cu privire la locurile unde s-ar putea afla documentele sustrase de Snowden, un fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA). Raportul nu a fost făcut public, însă, potrivit lui Rogers, analiştii Guvernului american estimează că "toate sau o parte" a informaţiilor "ar fi astăzi în mâinile serviciilor de informaţii ruse".

"Nu pot spune că l-am văzut pe Snowden dând aceste informaţii, dar el se află acolo", a afirmat colegul său democrat Dutch Ruppersberger. "Eu îi cunosc pe ruşi. Sunt sigur că ei au obţinut toate aceste informaţii', a adăugat el.

Edward Snowden a negat constant că a oferit documente Rusiei, Chinei sau altei puteri străine. În octombrie el a declarat pentru cotidianul american The New York Times că toate documentele au fost oferite jurnaliştilor la Hong Kong şi că nu a adus nimic cu el în Rusia.

"Există o probabilitate zero ca ruşii sau chinezii să fi primit documentele", a asigurat el.

Potrivit raportului realizat de Pentagon, cel la care face referire Mike Rogers, Snowden ar fi furat 1,7 milioane de documente secrete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici