Documentele publicate de WikiLeaks nu sunt clasificate "strict secret", susţine Pentagonul

Oficialii din cadrul Pentagonului nu au descoperit niciun document clasificat "strict secret", ci doar "secret", între zecile de mii de documente publicate duminică de site-ul Wikileaks.

32 afișări
Imaginea articolului Documentele publicate de WikiLeaks nu sunt clasificate "strict secret", susţine Pentagonul

Documentele publicate de WikiLeaks nu sunt clasificate "strict secret", susţine Pentagonul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din ceea ce am văzut noi, până în prezent, documentele sunt clasificate la nivelul «secret»", a declarat colonelul David Lapan, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării. Nivelul "secret" nu este un nivel foarte ridicat de clasificare a informaţiilor. Lapan a subliniat că nu au fost analizate toate cele peste 75.000 de documente americane publicate de WikiLeaks, relatează CNN.

Comandantul Statului Major interarme, Michael Mullen, a declarat că a fost "îngrozit" când a aflat despre scurgerea de informaţii, dar a pus la îndoială importanţa acestor documente, care datează din perioada 2004-2009. "Din 2009 şi până în prezent s-au schimbat multe, în special cu privire la ţinta noastră, la noua noastră strategie în Afganistan şi Pakistan", a declarat Mullen, la Bagdad, în Irak. "Multe dintre acestea se concentrau asupra trecutului, iar eu sunt foarte concentrat asupra viitorului", a continuat el.

Oficialii americani, începând cu preşedintele Barack Obama, au încercat, marţi, să minimizeze aceste scurgeri de informaţii, considerate de experţi cele mai importante de la publicarea unor documente ale Pentagonului despre războiul din Vietnam. Obama şi-a exprimat "îngrijorarea cu privire la dezvăluirea de informaţii secrete" privind misiuni ale Statelor Unite în Afganistan, subliniind că documentele publicate nu aduc prea multe clarificări asupra acestei probleme.

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului, democratul John Kerry, a declarat că importanţa acestor scurgeri nu ar trebui să fie exagerată. "Eu cred că este important să nu exagerăm sau să ne entuziasmăm prea mult în legătură cu ce conţin aceste documente", a spus Kerry în faţa Comisiei. El a adăugat, însă, că publicarea acestora "încalcă legea, şi, la fel de important, ele compromit eforturile trupelor noastre pe teren şi pot pune vieţi în pericol".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici