Doi alpinişti ungari, dintre care unul născut în România, dispăruţi într-o expediţie în Himalaya

Doi alpinişti ungari, Zsolt Eross şi Peter Kiss, dintre care primul s-a născut în România, au dispărut miercuri la altitudinea de 8.000 de metri în timp ce coborau de pe vârful Kanchenjunga din Himalaya.

167 afișări
Imaginea articolului Doi alpinişti ungari, dintre care unul născut în România, dispăruţi într-o expediţie în Himalaya

Doi alpinişti ungari, dintre care unul născut în România, dispăruţi într-o expediţie în H (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)imalaya

Şerpaşii trimişi după alpinişti nu au putut să îi găsească în tabăra 4 amplasată la altitudinea de 7.600 de metri sau în vecinătatea acesteia. Un coreean şi doi şerpaşi au fost salvaţi, dar este posibil ca ungarii să nu mai fie găsiţi, a declarat purtătorul de cuvânt al expediţiei, Szabolcs Vincze.

Cei doi alpinişti au ajuns pe vârf, care are altitudinea de 8.586 de metri, luni seara, dar în dimineaţa zilei următoare ar fi fost în stare critică, după două nopţi petrecute sub cerul liber.

"Dacă nu erau în corturi, nu ne-au contactat prin radio, nu pot fi văzuţi pe piscurile din jurul taberei, este sfâşitul. Este 23 (mai), nu poţi petrece prea mult timp afară la 8.000 de metri, nu când eşti aşa de slăbit", a declarat Vincze, citând raportul şefului expediţiei, Lajos Kollar, de la bază.

Expediţia intenţiona să părăsească baza vineri dimineaţă pentru a ajunge la Kathmandu înainte de sosirea musonului.

Eross, născut în 1968 în Romania, a fost primul ungar care a cucerit Muntele Everest în 2002. În 2010, el şi-a pierdut piciorul drept într-o avalanşă în Slovacia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici