Doi refugiaţi din Orientul Mijlociu au fost arestaţi pentru acte de terorism în Statele Unite

Doi bărbaţi din Orientul Mijlociu, care s-au înregistrat în SUA ca refugiaţi, au fost arestaţi de autorităţile americane din California şi Texas, fiind inculpaţi pentru susţinerea grupărilor teroriste, a anunţat un oficial american, citat de agenţia de presă Reuters.

302 afișări
Imaginea articolului Doi refugiaţi din Orientul Mijlociu au fost arestaţi pentru acte de terorism în Statele Unite

Doi refugiaţi au fost arestaţi pentru acte de terorism în Statele Unite

Niciunul dintre bărbaţi nu a fost acuzat de plănuirea vreunui atac terorist în Statele Unite. Unul dintre ei a fost inculpat pentru susţinerea grupării extremiste Stat Islamic şi ambii au fost acuzaţi de furnizarea de informaţii false despre legăturile pe care le au cu grupări teroriste internaţionale.

Cele două cazuri sunt ultimele dintr-o serie descoperite în urma lansării unei campanii în Statele Unite de a combate militanţi ai grupărilor extremiste. În SUA, au avut loc peste 75 de arestări mediatizate care au vizat locuitori americani ce ar fi devenit radicalizaţi de militanţi islamişti începând cu 2014.

Ambii bărbaţi sunt palestinieni, născuţi în Irak. Omar Faraj Saeed Al-Hardan, care a fost arestat în Houston (Texas), s-a înregistrat pe teritoriul Statelor Unite ca refugiat irakian, în noiembrie 2009. Mohammed Younis Al-Jayab, în vârstă de 23 de ani, s-ar fi prezentat în SUA, în 2012, ca refugiat din Siria, potrivit Departamentului american de Justiţiei din Sacramento (California), unde a fost arestat.

Un locotenent şi republican texan, Dan Patrick, a invocat arestarea Al-Hardan ca motiv pentru care statul Texas s-a opus primirii de refugiaţi sirieni pe teritoriul său. "Exte exact ce am transmis în mod repetat Adminsitraţiei Obama că ar putea să se întâmple şi nu vrem să primim refugiaţi în Texas", a acuzat Patrick.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat anul trecut să SUA va primi 10.000 de refugiaţi sirieni până la 1 octombrie 2016, declanşând o serie de dezbateri aprinse în SUA. Guvernatorii statelor Michigan, Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Mississippi , Alabama se opun primirii refugiaţilor sirieni pe teritoriile lor.

Al-Hardan a fost acuzat că a furnizat sprijin financiar grupării Stat Islamic şi informaţii false autorităţilor americane despre legăturile cu reţeaua teroristă. Procurorul american din Sacramento, Benjamin Wagner, a precizat că nu există dovezi care să indice că Al-Jayab ar fi plănuit vreun atac în SUA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici