Donald Trump decretează starea de urgenţă pentru a construi zidul la frontiera dintre SUA şi Mexic

Preşedintele Donald Trump a anunţat, vineri după-amiază, că va decreta starea de urgenţă la frontiera Statelor Unite cu Mexicul pentru a putea aloca fonduri speciale în scopul construirii controversatului zid.

2739 afișări
Imaginea articolului Donald Trump decretează starea de urgenţă pentru a construi zidul la frontiera dintre SUA şi Mexic

Donald Trump decretează starea de urgenţă pentru a construi zidul la frontiera dintre SUA şi Mexic

"Voi semna decretul pentru starea de urgenţă naţională, au mai existat de multe ori astfel de hotărâri. Şi alţi preşedinţi au semnat decrete de urgenţă, din 1977. Le oferă putere preşedinţilor şi acest lucru a fost rar o problemă, îl semnează şi nu îi pasă nimănui", a declarat Donald Trump, citat de CNN.

"Ne confruntăm cu o invazie asupra ţării noastre, cu droguri, traficanţi de persoane, tot felul de infractori şi grupuri criminale. Este inacceptabil, nu avem control asupra frontierei. Vom aborda această criză de securitate naţională la frontiera sudică, vom face acest lucru, într-un mod sau în altul trebuie să îl facem. Ştie toată lumea că zidurile sunt eficiente", a subliniat Donald Trump.

Preşedintele Donald Trump mizează pe obţinerea sumei de peste opt miliarde de dolari din diverse surse, inclusiv din fondurile speciale alocate prin starea de urgenţă, pentru a putea construi zidul la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, afirmă surse citate de site-ul de ştiri Axios.com.

Mick Mulvaney, şeful în exerciţiu al Cancelariei de la Casa Albă, a declarat că în afară de suma de 1,375 miliarde de dolari obţinută de la Congresul SUA, Donald Trump va aloca prin decretul de stare de urgenţă 3,6 miliarde de dolari dintr-un fond de construcţii al Pentagonului. În plus, Preşedinţia SUA va aloca alte 600 de milioane de dolari dintr-un fond al Departamentului Trezoreriei şi 2,5 miliarde din fondul de combatere a traficului de droguri prevăzut în bugetul Departamentului Apărării.

În total, fondurile vor depăşi opt miliarde de dolari, mai mult decât cifra de 5,7 miliarde de dolari cerută de Donald Trump iniţial din partea Congresului pentru proiectul zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Un oficial de rang înalt de la Washington a explicat că Preşedinţia vrea să aloce 2,3 miliarde de dolari în plus pentru a se asigura că există fonduri suficiente pentru construirea zidului.

Decizia lui Donald Trump de a decreta starea de urgenţă a fost criticată de politicieni democraţi, dar şi de republicani şi probabil va fi contestată în justiţie.

Liderii democraţi Nancy Pelosi şi Chuck Schumer au declarat într-un comunicat comun: "Este vorba de un abuz de putere al unui preşedinte dezamăgit, care a mers dincolo de limitele legii pentru a încerca să obţină ceea ce nu a reuşit prin procesul legislativ constituţional".

În schimb, Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat, a afirmat: "Decizia preşedintelui Trump de a anunţa acţiunea de urgenţă este o consecinţă predictibilă şi de înţeles a hotărârii democraţilor de a plasa obstrucţionarea politică înaintea intereselor naţionale".

Negociatorii Congresului SUA au ajuns la un acord de principiu care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul. Surse citate de CNN şi Washington Post au declarat că Donald Trump va promulga proiectul de acord, pentru a evita un nou blocaj al agenţiilor guvernamentale. Casa Albă a comunicat că Donald Trump analizează "toate opţiunile" pentru a aloca fondurile necesare construirii zidului la frontiera cu Mexicul.

Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că ar putea decreta starea de urgenţă la frontieră pentru a putea aloca singur fonduri destinate construirii zidului, dar o astfel de situaţie ar fi contestată în instanţe judiciare.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate câteva săptămâni din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici