Trump îi laudă pe talibani şi-l pune la zid pe preşedintele afgan. „E un escroc. Nu l-am plăcut niciodată”

  • Trump i-a lăudat pe talibani în timpul unei apariţii TV, la Fox News.
  • Trump i-a numit pe talibani „inteligenţi” şi „buni luptători”.
  • Trump a spus în mod eronat că grupul există de 1.000 de ani, dar acesta a fost fondat în 1994.
2710 afișări
Imaginea articolului Trump îi laudă pe talibani şi-l pune la zid pe preşedintele afgan. „E un escroc. Nu l-am plăcut niciodată”

Donald Trump îi ridică în slăvi pe talibani: „Sunt deştepţi şi buni luptători”

Fostul preşedinte american Donald Trump i-a lăudat, marţi, pe talibani, numindu-i „inteligenţi” şi „buni luptători”.
 
„Talibanii, buni luptători, vă spun, buni luptători. Trebuie să le acordaţi credit pentru asta. Ei luptă de o mie de ani. Ceea ce fac ei este să lupte”, a declarat Trump în cadrul emisiunii „The Sean Hannity Show” de la Fox News din 17 august, potrivit Business Insider.
 
„Talibanii au înconjurat aeroportul şi cine ştie dacă ne vor trata cum trebuie? Dintr-o dată, vor spune – ei bine, sincer, dacă ar fi deştepţi, chiar ar face-o – şi sunt deştepţi. Sunt inteligenţi. Ar trebui să-i lase pe americani să iasă”, a adăugat Trump.
 
Gafa făcută de Trump
 
Dar afirmaţia lui Trump potrivit căreia talibanii există de 1.000 de ani este eronată. Organizaţia a fost fondată în septembrie 1994, în Kandahar, Afganistan. Compusă din luptători numiţi mujahedini, gruparea a preluat controlul capitalei Kabul în 1996, dar a pierdut puterea în 2001, după ce forţele americane au invadat oraşul.
 
Lauda lui Trump la adresa talibanilor este alarmantă, având în vedere că grupul este cunoscut pentru tacticile sale brutale şi violente. Chiar anul acesta, grupul militant a decapitat un interpret afgan pentru armata americană. Talibanii au fost, de asemenea, acuzaţi de multiple atentate cu bombă şi asasinate.
 
Femeile afgane se tem, de asemenea, că li se poate interzice să muncească, că pot fi lapidate pentru că încalcă regulile sau chiar ucise dacă talibanii îşi impun forma lor strictă de Sharia.
 
L-a pus la zid pe preşedintele afgan
 
În timpul emisiunii, Trump a avut, de asemenea, cuvinte dure la adresa preşedintelui afgan Ashraf Ghani – care a fugit din Afganistan în weekend, iar acum se află în Emiratele Arabe Unite. El l-a numit pe Ghani un „mare escroc”, care „a scăpat cu o crimă”.
 
„Am vrut ca ei să încheie o înţelegere cu guvernul afgan. Acum, nu am avut niciodată multă încredere, sincer, în Ghani. Am spus deschis şi clar că am crezut că este un escroc total. Dar nu l-am plăcut niciodată şi cred că, pe baza scăpării sale cu bani, nu ştiu, poate că este o poveste adevărată. Aş bănui că este. Tot ce trebuie să faci este să te uiţi la stilul său de viaţă, să-i studiezi casele, unde locuieşte. A scăpat de crimă în foarte multe, foarte multe moduri diferite”, a mai spus Trump.
 
Nici Joe Biden n-a scăpat de gura lui Trump
 
Fostul preşedinte a intervenit de mai multe ori săptămâna aceasta în legătură cu Afganistanul.
 
Pe 15 august, Trump l-a criticat pe Biden pentru că nu a „urmat planul” pe care, potrivit lui, administraţia Trump i l-a lăsat lui Biden. Pe 16 august, el a spus că situaţia din Afganistan ar fi fost „total diferită” cu el la conducere.
 
Talibanii sunt acum pregătiţi să preia oficial puterea în ţară şi intenţionează să o redenumească Emiratul Islamic al Afganistanului.
 
Alexandru Toader

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici