Donald Trump, interzis pe buletinul de vot din Colorado la alegerile prezidenţiale din 2024 printr-o decizie istorică a Curţii Supreme din acest stat

  • Curtea Supremă din Colorado a decis că fostul preşedinte Donald Trump nu este eligibil pentru Casa Albă în conformitate cu "clauza privind insurecţia din Constituţia SUA"
  • Hotărârea vine în contextul în care fostul lider american se pregăteşte să candideze la preşedinţie în 2024.
  • Trump este acuzat că a instigat insurecţia de la Capitoliu în încercarea de a anula rezultatul după ce a pierdut alegerile americane din 2020.
2518 afișări
Imaginea articolului Donald Trump, interzis pe buletinul de vot din Colorado la alegerile prezidenţiale din 2024 printr-o decizie istorică a Curţii Supreme din acest stat

Donald Trump, interzis pe buletinul de vot din Colorado la alegerile prezidenţiale din 2024 printr-o decizie istorică a Curţii Supreme din acest stat

Curtea Supremă din Colorado a decis că fostul preşedinte Donald Trump nu este eligibil pentru Casa Albă în conformitate cu "clauza privind insurecţia din Constituţia SUA" şi l-a eliminat de pe buletinul de vot pentru alegerile primare prezidenţiale din acest stat. Trump va ataca decizia la Curtea Supremă a SUA, echivalentul american al Curţii Constituţionale din ţara noastră. 

Decizia luată de o instanţă ai cărei judecători au fost toţi numiţi de guvernatori democraţi marchează primul moment din istorie când secţiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament a fost folosită pentru a descalifica un candidat la preşedinţie.

"O majoritate a instanţei susţine că Trump este descalificat să ocupe funcţia de preşedinte în temeiul Secţiunii 3 a celui de-al 14-lea Amendament", a scris instanţa în decizia sa ce a fost votată cu scorul de 4-3.

Instanţa şi-a suspendat decizia până la 4 ianuarie sau până când Curtea Supremă a SUA se va pronunţa în acest caz. Oficialii din Colorado spun că problema trebuie soluţionată până la 5 ianuarie, data limită pentru ca statul să tipărească buletinele de vot.

Avocaţii lui Trump au promis că vor face apel imediat la cea mai înaltă instanţă a naţiunii, care are ultimul cuvânt în privinţa chestiunilor constituţionale.

Purtătoarea de cuvânt juridică a lui Trump, Alina Habba, a declarat: "Această hotărâre, emisă de Curtea Supremă din Colorado, atacă însăşi inima democraţiei acestei naţiuni. Ea nu va rămâne în picioare şi avem încredere că Curtea Supremă va anula acest ordin neconstituţional".

Trump a pierdut Colorado cu 13 puncte procentuale în 2020 şi nu are nevoie de acest stat pentru a câştiga alegerile prezidenţiale de anul viitor. Dar pericolul pentru fostul preşedinte este ca decizii de acest tip să se ia şi în alte state.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici