Donald Trump pledează pentru consolidarea parteneriatului cu România

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, Klaus Iohannis, intenţia consolidării parteneriatului cu România, prin intensificarea relaţiilor bilaterale militare şi comerciale, precum şi prin susţinerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români.

230 afișări
Imaginea articolului Donald Trump pledează pentru consolidarea parteneriatului cu România

Donald Trump pledează pentru consolidarea parteneriatului cu România

"Preşedintele Donald Trump reiterează şi consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România. Donald Trump îl întâmpină pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma şi a celebra puternicul parteneriat strategic dintre ţările noastre", a transmis marţi seară Preşedinţia SUA într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Viitorul României şi al relaţiei României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor", a afirmat Donald Trump, conform Casei Albe.

"În anul 2019, România sărbătoreşte 30 de ani de libertate şi democraţie şi continuă să înregistreze mari progrese în depăşirea moştenirii comunismului. Statele Unite şi România au relaţii din ce în ce mai intense în materie de securitate, energie, cooperare în domeniile nuclear civil şi cibernetic, în avantajul ambelor ţări. Cele două ţări vor continua să colaboreze pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi a intensifica parteneriatul economic şi energetic. Preşedintele Trump intenţionează să intensifice legăturile bilaterale prin susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, în conformitate cu exigenţele legislaţiei americane", precizează Casa Albă.

"România este un aliat de nepreţuit în cadrul NATO şi susţine eforturile SUA şi pe cele internaţionale, în regiune şi la nivel mondial. Marcând 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, România s-a dovedit a fi un aliat puternic în cadrul NATO şi îndeplineşte angajamentul de a aloca cel puţin 2% la sută din PIB pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuţii cu trupe la misiunea NATO în Afganistan şi susţine misiunile din Kosovo, Bosnia şi pe cele ale Coaliţiei pentru învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. Armatele celor două ţări colaborează pentru a consolida măsurile de disuasiune pe flancul estic al NATO. În urma întrevederii precedente cu preşedintele Trump, România îşi modernizează armata utilizând multe echipamente americane, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot şi antibalistice. România găzduieşte efective prin rotaţie de aproximativ 1.000 de militari din SUA, precum şi o instalaţie Aegis Ashore americană care oferă susţinere Sistemului antirachetă al NATO. România a asumat angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru contracararea riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în reţelele 5G", subliniază Preşedinţia Statelor Unite.

Consolidarea securităţii energetice şi a investiţiilor

"Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru susţinerea securităţii energetice în Europa. Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii şi pentru a ajuta ţara să utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale. Aceste eforturi vor amplifica oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor îmbunătăţi prosperitatea poporului român şi vor consolida securitatea energetică în regiune. România susţine eforturile de diversificare energetică în Europa ale Administraţiei Trump, care contribuie la reducerea dependenţei ţărilor europene de surse energetice ruse. România s-a opus proiectului Nord Stream II şi altor proiecte de oleoducte care amplifică dependenţa Europei de Rusia. Statele Unite şi România sunt susţinători puternici ai Iniţiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru intensificarea accesului pe pieţele energetice şi pentru securitate", precizează Casa Albă.

Taguri:
sua,
românia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici