Donald Trump se oferă să "medieze ori arbitreze" disputa privind Marea Chinei de Sud

Preşedintele american Donald Trump i-a spus omologului său vietnamez, Tran Dai Quang, că este pregătit să ajute la soluţionarea disputei privind Marea Chinei de Sud, chestiune provocată de pretenţiile Beijingului de a deţine controlul asupra acestei zone disputate.

228 afișări
Imaginea articolului Donald Trump se oferă să "medieze ori arbitreze" disputa privind Marea Chinei de Sud

Donald Trump se oferă să "medieze ori arbitreze" disputa privind Marea Chinei de Sud

"Dacă pot ajuta să mediez ori arbitreze, vă rog să mă anunţaţi (...) Sunt un mediator foarte bun", a declarat Trump în cursul vizitei la Hanoi, unde s-a întâlnit cu omologul său vietnamez.

Beijingul revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, zonă străbătută de numeroase rute comerciale şi unde se crede că se găsesc rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnamul au, de asemenea, revendicări în zonă.

Tensiunile între Hanoi şi Beijing au s-au intensificat anul acesta după ce Vietnamul a fost nevoit să suspende un proiect de explorare petrolieră într-o zonă revendicată şi de China, aparent în urma presiunilor Beijingului.

În ultimii ani, autorităţile americane au criticat militarizarea de către China a avanposturilor maritime controlate de aceasta şi a subliniat necesitatea respectării libertăţii de navigaţie prin efectuarea în mod periodic de misiuni de patrulare în apropierea insulelor revendicate de Beijing şi oferind chiar sprijin statelor care se opun revendicărilor chineze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici