Două avioane ruseşti şi două americane s-au "intersectat" în spaţiul aerian sirian. Moscova: Pilotul unui avion rus s-a apropiat de o aeronavă americană pentru identificare

Două avioane ruseşti şi două avioane americane au ajuns unele în raza vizuală a celorlalte, la o distanţă de 16-32 de kilometri, în spaţiul aerian sirian, sâmbătă, a anunţat marţi coaliţia împotriva grupării Statului Islamic (SI) condusă de către Statele Unite, relatează CNN. Potrivit Ministerului rus al Apărării, pilotul unui avion rus a decis să se apropie de o aeronavă militară americană pentru a o putea identifica, nu pentru intimidare.

13338 afișări
Imaginea articolului Două avioane ruseşti şi două americane s-au "intersectat" în spaţiul aerian sirian. Moscova: Pilotul unui avion rus s-a apropiat de o aeronavă americană pentru identificare

UPDATE 15:45 - Moscova: Pilotul unui avion rus s-a apropiat de o aeronavă americană pentru identificare

Pilotul unui avion rus a decis să se apropie de o aeronavă militară americană pentru a o putea identifica, nu pentru intimidare, explică Ministerul rus al Apărării, conform site-ului agenţiei Itar-Tass.

"În contextul în care avionul de vânătoare survola zona stabilită, având radar de avertizare, pilotul nostru s-a apropiat la distanţa de doi-trei kilometri pentru a identifica un alt avion, nu pentru intimidare. După această manevră, avionul rus Su-30SM a revenit în grupul său de luptă pentru a îndeplini misiunea", a declarat generalul rus Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

"Piloţii noştri întâlnesc frecvent avioane militare americane şi drone deasupra Siriei", a precizat oficialul militar rus.

Ambele perechi de avioane s-au îndepărtat şi nu a avut loc niciun incident, a declarat marţi colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de către americani. "Fiecare şi-a văzut de treabă", a spus el.

Însă Warren a denunţat atacurile aeriene ruse în Siria ca "nesăbuite şi oarbe" şi "iresponsabile".

Aeronave ruseşti urmăresc, de asemenea, avioane americane fără pilot.

Dintre cele 80 de atacuri aeriene pe care Statele Unite cred că le-a efectuat Rusia, "doar o fracţiune" vizează ţinte SI, a subliniat Warren.

Aceste atacuri nu au condus la progrese semnificative, în pofida faptului că ele consolidează regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a apreciar colonelul american.

Moscova a recunoscut luni că atacurile sale aeriene au scopul să-l ajute pe al-Assad, un aliat vechi, însă a insistat că cele mai multe dintre ţintele acestor campanii au fost grupări teroriste, inclusiv SI.

În apărarea campaniei aeriene americane, Warren a subliniat că 70 de lideri şi lideri de nivel mediu ai SI au fost ucişi în atacuri aeriene începând din mai încoace, ceea ce obligă gruparea să-şi înlocuiască în mod constant conducerea.

El a reiterat că Washingtonul estimează că SI a devenit tot mai "paranoică" în privinţa securităţii operaţionale, cu scopul de a-şi feri liderii de atacurile aeriene ale coaliţiei occidentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici