Duel SUA-Europa la ONU. Pompeo îi acuză pe europeni că „s-au aliniat cu ayatollahii” / Europenii susţin că SUA s-a retras din acord

Statele Unite ale Americii au început procesul pentru activarea mecanismului controversat prin care se doreşte reimpunerea sancţiunilor contra Iranului, o mişcare respinsă imediat de aliaţii europeni care vor să salveze acordul nuclear.

916 afișări
Imaginea articolului Duel SUA-Europa la ONU. Pompeo îi acuză pe europeni că „s-au aliniat cu ayatollahii” / Europenii susţin că SUA s-a retras din acord

Sursa FOTO: Profimedia

Secretarul de stat Mike Pompeo a acuzat Marea Britanie, Franţa şi Germania că "s-au aliniat cu ayatolahii", asta după ce aceste state au insitat că Washingtonul nu are dreptul legal să activeze procedura numită "snapback".

Pompeo a trimis o scrisoare personală către Consiliul de Securitate al ONU, acuzând Iranul de nerespectare semnificativă a acordului nuclear istoric din 2015.

Pe de altă parte, Iranul ameninţă că nu va respecta acordul, lucru ce ar conduce la o criză majoră în Consiliul de Securitate al ONU.

Procedura, niciodată folosită, vine după ce SUA a suferit o înfrângere umulitoare în cadrul Consiliului, săptămâna tercută, când nu a reuşit să adune sprijinul necesar pentru o rezoluţie de extindere a embarogului impus Iranului asupra armelor convenţionale

Mişcarea "snapback" îşi propune să restabilească toate sancţiunile internaţionale asupra guvernului de la Teheran, care au fost ridicate ca parte a acordului nuclear, când Iranul şi-a luat angajamentul de a nu folosi arme nucleare.

Alături de Marea Britanie, Franţa şi Germania, se află şi Rusia sau China, care vor, de asemenea, să salveze acordul nuclear. Ţările europene spun că SUA nu au dreptul să decidă, pentru că Trump s-a retras din acord în mai 2018. Pompeo neagă şi e convins că SUA pot să activeze mecanismul pentru că sunt parte a acordului iniţial.

Embargoul asupra Iranului expiră pe 18 octombrie, iar Statele Unite ale Americii acuză Rusia şi China că vor să vândă arme către Iran după această dată.

"Nu e nicio îndoială că administraţia Trump vrea să folosească procedura snapback într-o încercare disperată de a distruge acordul nuclear înainte de alegerile prezidenţiale", a spus Ellie Geranmayeh, expert iranian în Consiliul European, pentru AFP.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici