Duminică complicată în Elveţia. Cetăţenii sunt aşteptaţi la urne pentru a vota interzicere folosirii pesticidelor sintetice. Subiectul a divizat opinia publică

  • Duminică tensionată în Elveţia unde au loc mai multe referedumuri.
  • Cetăţenii din ţara cantoanelor sunt aşteptaţi să voteze pentru interzicere a pesticidelor sintetice, măsuri pentru combaterea terorismului, dar şi o o lege Covid-19 care extinde puterile guvernamentale pentru a combate pandemia şi a atenua consecinţele acesteia.
214 afișări
Imaginea articolului Duminică complicată în Elveţia. Cetăţenii sunt aşteptaţi la urne pentru a vota interzicere folosirii pesticidelor sintetice. Subiectul a divizat opinia publică

Duminică complicată în Elveţia. Cetăţenii sunt aşteptaţi la urne pentru a vota interzicere folosirii pesticidelor sintetice. Subiectul a divizat opinia publică

Dintre voturi cele mai complicate par a fi cele din domeniul agricol care propun interzicerea pesticidelor sintetice şi limitare subvenţilor guvernamentale pentru fermele ce folosesc în exces antibiotice. Opinia publică din Elveţia este divizată în urma unei campanii care a spulberat imaginea idilică a păşunilor alpine elveţiene.

Campanie electorală a fost marcată de dezbateri aprinse între fermieri şi ecologişti.

Prima iniţiativă intitulată „Pentru o Elveţie fără pesticide sintetice”, solicită o interdicţie internă în termen de 10 ani, în timp ce produsele alimentare importate produse folosind astfel de pesticide ar fi, de asemenea, interzise.

A doua iniţitivă numită „Pentru apă potabilă curată şi hrană sănătoasă”, propune ca numai fermele care nu folosesc pesticide şi folosesc antibiotice doar pentru tratarea animalelor bolnave ar fi eligibile pentru subvenţii guvernamentale. Cantitatea de gunoi de grajd lichid utilizat pe câmpuri ar urma, de asemenea, să fie limitat .

Ecologiştii şi partidele de stânga sprijină ambele iniţiative. Guvernul elveţian doreşte un vot dublu „nu”, argumentând că propunerile ar submina suveranitatea alimentară a ţări.

Conform unor sondaje de opinie cele două propuneri ar urma să fie respinse, dar diferenţa ar urma să fie mică.

În cadrul sistemului elveţian de democraţie directă, referendumurile şi voturile populare au loc la fiecare câteva luni la nivel naţional, regional şi local.

Orice idee din partea publicului poate fi supusă unui vot naţional atâta timp cât adună 100.000 de semnături din populaţia de 8,6 milioane.

Referendumurile vin la finalul unei săptămâni în care lupta contra agriculturii industriale a atins şi UE.

Parlamentul European adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu care prevede interzicerea utilizării cuştilor în industria creşterii animalelor.

Votul a venit ca răspuns la o petiţie numită „Încheiaţi epoca cuştilor”, semnată de 1,4 milioane de cetăţeni ai UE, care cere eliminarea treptată a cuştilor în ferme. Acţiunea Parlamentului face presiune asupra Comisiei Europene, care se aşteaptă să dea un răspundă oficial petiţie pe 30 iunie.

Rezoluţia a fost adoptată cu 558 voturi pentru, 37 împotrivă şi 85 abţineri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici