După ani de negocieri, UE a ajuns la un acord istoric privind migraţii / Ursula von der Leyen: "Europenii vor decide cine vine în UE şi cine poate rămâne, nu traficanţii de migranţi"

Uniunea Europeană, după ani de zile de negocieri, a convenit asupra unui acord care va schimba semnificativ modul în care blocul comunitar va procesa migranţii.

4239 afișări
Imaginea articolului După ani de negocieri, UE a ajuns la un acord istoric privind migraţii / Ursula von der Leyen: "Europenii vor decide cine vine în UE şi cine poate rămâne, nu traficanţii de migranţi"

După ani de negocieri, UE a ajuns la un acord istoric privind în migraţia

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat acordul ca fiind unul istoric. Negociatorii din partea Parlamentului, Consiliului şi Comisiei au lucrat toată noaptea pentru a ajunge la un acord asupra revizuirii procedurilor de azil ale UE. Acesta a venit după ani de încercări eşuate, reglementările vizând să echilibreze preocupările atât ale ţărilor de frontieră, care doresc să fie ajutate să gestioneze solicitanţii de azil, cât şi ale ţărilor din interior, care susţin că prea mulţi migranţi ajung într-o ţară din UE şi apoi se deplasează în alte ţări, relatează Politico.

În conformitate cu acordul, care este preliminar şi trebuie încă ratificat oficial de Parlamentul European şi de Consiliu, ţările din prima linie din sudul Europei vor institui o procedură de azil mai strictă la frontierele lor din afara UE şi vor avea mai multă putere pentru a îndepărta solicitanţii de azil respinşi. Ţările situate mai în interior vor avea posibilitatea de a alege între a accepta un anumit număr de migranţi sau a contribui la un fond comun al UE.

Agenţia de frontieră a UE, Frontex, a declarat în această lună că până acum în acest an au fost mai multe sosiri nedeclarate în blocul comunitar decât în orice alt an din 2015 încoace, peste un milion de migranţi şi refugiaţi au ajuns la frontierele UE, mulţi dintre ei fugind de războaiele din Siria, Irak şi Afganistan.

În timp ce oficialii UE au sărbătorit acordul, organizaţiile pentru drepturile omului şi grupurile de apărare a migranţilor au avertizat cu privire la implicaţiile acordului asupra migranţilor şi a solicitanţilor de azil care ajung la graniţele Europei.

"Acordul final implică rezultate extrem de dezamăgitoare pe toate planurile. Principalul său impact va fi acela de a spori suferinţa la frontiere şi de a îngreuna căutarea siguranţei", a declarat Olivia Sundberg Diez, avocatul Amnesty International pentru migraţie şi azil în UE, la aflarea veştii despre acord.

Acordul intervine cu doar şase luni înainte de alegerile din UE, iar sondajele arată o creştere a sprijinului pentru partidele de extremă dreapta, anti-imigraţie.

Metsola a declarat de luni de zile că încheierea unui acord privind migraţia este crucială pentru a respinge populismul de dreapta.

"Un acord asupra acestui pachet înainte de sfârşitul anului va însemna o victorie decisivă pentru centrul proeuropean constructiv înainte de începerea unui an electoral european", le-a spus ea liderilor UE săptămâna trecută.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acordul este "un răspuns european eficient la această provocare europeană".

"Înseamnă că europenii vor decide cine vine în UE şi cine poate rămâne, nu traficanţii de migranţi. Înseamnă să-i protejăm pe cei care au nevoie", a declarat von der Leyen într-un comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici