După întâlnirea cu Lavrov, Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil

  • Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil, după întâlnirea cu Lavrov.
  • Mai mult, un ministru turc vorbeşte despre voinţa de a reveni la negocieri pentru încetarea focului.
1083 afișări
Imaginea articolului După întâlnirea cu Lavrov, Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil

După întâlnirea cu Lavrov, Turcia afirmă că planul de export de cereale din Ucraina este rezonabil

Ministrul de externe al Turciei a declarat miercuri că un plan al Naţiunilor Unite de a relua exporturile de cereale ucrainene de-a lungul unui coridor maritim este „rezonabil" şi necesită mai multe discuţii cu Moscova şi Kiev pentru a se asigura că navele vor fi în siguranţă, informează Reuters.

Aflat alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ministrul turc Mevlut Cavusoglu a declarat că întâlnirea de la Ankara a fost fructuoasă şi s-a perceput inclusiv voinţa de a reveni la negocieri între părţi pentru o posibilă încetare a focului.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, ameninţând o criză alimentară globală. ONU a făcut apel la cele două părţi, precum şi la vecinul maritim şi membrul NATO, Turcia, să convină asupra unui coridor.

Orice acord ar putea implica o escortă navală turcească pentru petrolierele care părăsesc Odesa şi alte porturi ucrainene - care sunt în prezent blocate de marina militară a Rusiei - şi care se îndreaptă spre strâmtorile Turciei şi pieţele globale.

„Au fost lansate diverse idei pentru exportul de cereale ucrainene pe piaţă şi cel mai recent este un mecanism care poate fi creat între ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia", a declarat Cavusoglu.

„Îl vedem ca fiind rezonabil", a adăugat el. "Bineînţeles că atât Ucraina, cât şi Rusia trebuie să îl accepte".

Lavrov a declarat că Ucraina trebuie să lase navele comerciale să părăsească porturile sale în siguranţă pentru a ajunge la un acord privind coridorul de mărfuri.

Turcia, care are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, a declarat anterior că este pregătită să îşi asume un rol în cadrul unui „mecanism de observare" dacă se ajunge la un acord.

Miniştrii rus şi turc ai apărării au discutat marţi despre potenţialul coridor de export de cereale, iar un oficial turc de rang înalt declarase că Ankara se aşteaptă la progrese la întâlnirea cu Lavrov.

După invazie, Turcia a depus eforturi pentru a media o încetare a focului, dar discuţiile s-au estompat. Ankara a criticat invazia Moscovei şi a trimis Kievului drone înarmate, dar a refuzat să impună sancţiuni occidentale Moscovei, cu care are legături comerciale strânse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici