Ebrahim Raisi este noul preşedinte al Iranului. Ultranaţionalistul vrea un control mai strict asupra social media şi libertăţi mai puţine pentru femei

  • Ebrahim Raisi a obţinut 62% dintre cele 28 de milioane de voturi exprimate.
  • Votul înseamnă control mai strict al social media şi libertăţi mai puţine pentru femei.
  • În Iran, funcţia de preşedinte este a doua ca importanţă, după cea de Lider Suprem.
12866 afișări
Imaginea articolului Ebrahim Raisi este noul preşedinte al Iranului. Ultranaţionalistul vrea un control mai strict asupra social media şi libertăţi mai puţine pentru femei

SURSĂ FOTO: Profimedia

După opt ani, Iranul îşi schimbă preşedintele şi trece de la o linie moderată la una conservatoare.

Ebrahim Raisi, un cleric ultranaţionalist în vârstă de 60 de ani, a fost ales preşedinte. Raisi se află pe lista de sancţiuni a SUA pentru implicarea sa, ca judecător, în executarea deţinuţilor politici ai regimului de la Teheran, în anii 80. În mod paradoxal, rezultatul votului înseamnă că negocierile privind revenirea Iranului în acordul nuclear semnat cu Occidentul în 2015 pot fi deblocate.

„Mulţumesc oamenilor pentru participarea lor la vot şi pentru faptul că au fost atenţi în această etapă sensibilă a istoriei.”, a transmis Hassan Rouhani, preşedintele în funcţie al Iranului. 

Deşi Raisi a obţinut peste 60% din voturi, alegerile au fost contestate. Toţi candidaţii care doreau reforme au fost descalificaţi de Consiliul Garidenilor, cel care a avut ultimul cuvânt în privinţa listei.

„În ciuda tuturor plângerilor şi nemulţumirilor mele faţă de situaţia actuală, am votat pentru că consider că votul este o practică pentru democraţie şi o nevoie esenţială pentru orice societate civilizată.”, a spus Zamani, rezident Teheran. 

În Iran, funcţia de preşedinte este a doua ca importanţă, după cea de lider suprem. Şeful statului are o cuvânt greu de spus asupra politicii interne şi a afacerilor externe. Dar liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, este cel care are ultimul cuvânt în toate problemele.

 

CITEŞTE ŞI: INTERVIU Care este miza alegerilor prezidenţiale din Iran? Răzvan Munteanu, analist Politică Externă: „Principalul favorit este Ebrahim Raisi” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici