Echipajul avionului prezidenţial polonez nu a transmis date cruciale privind altitudinea

Echipajul avionului prezidenţial polonez prăbuşit în Rusia nu a ascultat instrucţiunile turnului de control aerian care i-a cerut să nu aterizeze acolo şi nu a transmis date cruciale privind altitudinea, au declarat mai mulţi controlori de zbor, citaţi marţi de presă.

89 afișări
Imaginea articolului Echipajul avionului prezidenţial polonez nu a transmis date cruciale privind altitudinea

Echipajul avionului prezidenţial polonez nu a transmis date cruciale privind altitudine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anatoli Muraviev, unul dintre controlorii aerodromului militar din apropiere de Smolensk, unde trebuia să aterizeze avionul lui Lech Kaczynski, a relatat cotidianului Komsomolskaia Pravda circumstanţele care au precedat accidentul.

"Înainte de sosirea avionului polonez, trebuiau să aterizeze două avioane. (...) Dar vizibilitatea pe pista de aterizare nu era corespunzătoare şi echipajul a decis să aterizeze altundeva. El a aterizat cu succes la Vnukovo, în Moscova", a povestit el.

Avionul polonez "a sosit mai târziu şi condiţiile meteorologice au început să se degradeze", a continuat el. "Ne îndoiam că putea ateriza normal. Directorul controlorilor aerieni a spus de trei ori echipajului să aterizeze altundeva, dar echipajul nu a ascultat", a adăugat oficialul.

Muraviev a explicat că, în faţa acestui refuz, echipajul de la sol nu a avut o altă opţiune decât să "ghideze" aparatul de zbor, care a început manevrele de aterizare "fără autorizaţie". "Şi apoi, nu am primit date privind mişcările (avionului) şi altitudinea. Pilotul ar fi trebuit să ni le dea", a mai subliniat el.

Directorul turnului de control, Pavel Pliusnin, a confirmat, într-un interviu pe site-ul de Internet Life News, că avionul preşedintelui nu a transmis "date privind altitudinea".

Întrebat în legătură cu această lacună în comunicare, Pliusnin a răspuns: "Cum aş putea să ştiu? Poate pentru că (echipajul) nu vorbea ruseşte bine. Ei vorbeau ruseşte, dar cifrele, astea erau dificil pentru ei".

Pilotul "mi-a spus: «Am suficient carburant, voi face o încercare şi dacă nu pot ateriza, voi merge la un alt aeroport»", a adăugat controlorul-şef aerian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici