Economistul Ziad Bahaa Eldin va fi "foarte probabil" numit premier în Egipt

Ziad Bahaa Eldin, un tehnocrat de centru-stânga care a condus mai multe instituţii economice egiptene, va fi "foarte probabil" numit premier în Egipt, în timp ce Mohamed ElBaradei va fi vicepreşedinte, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al preşedinţiei interimare.

307 afișări
Imaginea articolului Economistul Ziad Bahaa Eldin va fi "foarte probabil" numit premier în Egipt

Economistul Ziad Bahaa Eldin va fi "foarte probabil" numit premier în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ziad Bahaa Eldin va fi probabil numit premier şi Mohamed ElBaradei vicepreşedinte", a declarat Ahmad al-Muslimani, purtător de cuvânt al preşedinţiei, pentru postul privat de televiziune ONTV, la patru zile de la ofensiva militară care l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, contestat în cadrul unor manifestaţii de o amploare fără precedent.

Preşedintele interimar Adly Mansour "înclină în favoarea nominalizărilor lui Bahaa Eldin şi ElBaradei", a adăugat el pentru AFP, afirmând că o decizie finală este aşteptată luni.

În noaptea de duminică spre luni, şeful partidului salafist al-Nour a respins această nominalizare din cauza "afilierii" lui Bahaa Eldin la Frontul Salvării Naţionale (FSN, principala coaliţie a opoziţiei faţă de Morsi).

"Nu avem o obiecţie personală (faţă de Bahaa Eldin) care este o figură economică importantă (...), noi respingem candidatura lui deoarece face parte din Frontul Salvării Naţionale", a declarat Yunis Makhyoun pentru postul de televiziune Al-Arabiya.

Al-Nour, asociat procesului de tranziţie condus în principal din mişcări laice, "vrea un tehnocrat care să obţină consensul sau să fie acceptat de 80 sau 90 la sută" dintre egipteni, a adăugat el.

Alegerea lui ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi laureat al premiului Nobel pentru Pace, ca şef al Guvernului, anunţată sâmbătă seara de agenţia oficială Mena şi mai multe surse politice şi militare, s-a lovit deja de obiecţiile al-Nour

În timp ce procesul de tranziţie a fost lansat odată cu nominalizarea lui Adly Mansour în funcţia de preşedinte interimar şi dizolvarea Camerei superioare a Parlamentului, dominată de islamişti, noile autorităţi nu vor să se îndepărteze de salafişti, în timp ce susţinătorii lui Morsi, provenit din rândul Fraţilor Musulmani, menţin o mobilizare puternică în stradă.

Bahaa Eldin, în vârstă de 48 de ani, un avocat de formare, a condus mai multe instituţii însărcinate cu investiţii străine sau supravegherea pieţelor, apoi a făcut parte din consiliul de administraţie al băncii centrale.

El a intrat în politică după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011, ca unul dintre liderii unei formaţiuni laice de centru-stânga, Partidul Social-Democrat egiptean, şi a fost ales deputat de Assiut (sud) la sfârşitul lui 2011.

El este fiul unui scriitor şi intelectual egiptean renumit, Ahmad Bahaa Eldin.

Dacă va fi numit, aceasta va însemna că noile autorităţi vor să se ocupe cu prioritate de gravele dificultăţi economice ale ţării, devastată de o scădere a turismului, prăbuşirea investiţiilor străine şi o scădere a rezervelor în valută.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici