Ecuadorul denunţă spionarea ambasadei sale din Londra, unde se află fondatorul Wikileaks

Serviciile de informaţii ale Ecuadorului au descoperit un microfon ascuns la ambasada ecuadoriană din Londra, unde s-a refugiat de un an fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marţi ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino.

849 afișări
Imaginea articolului Ecuadorul denunţă spionarea ambasadei sale din Londra, unde se află fondatorul Wikileaks

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vă informăm cu regret că la ambasada noastră din Londra a fost descoperit un microfon ascuns", a declarat ministrul la o conferinţă de presă. El a spus că va dezvălui miercuri originea acestei infiltrări şi va cere explicaţii de la Guvernul implicat în acest caz.

Potrivit lui Patino, microfonul ascuns a fost descoperit în timpul unei inspecţii a misiunii diplomatice înainte de vizita sa, în 16 iunie, la Londra.

"Din motive de securitate, noi am făcut o inspecţie la ambasadă şi am găsit un microfon ascuns care transmitea informaţii din birourile ambasadoarei noastre (Ana Alban)", a adăugat ministrul.

Ministrul de Externe a declarat că el a primit marţi un raport care stabileşte "cu precizie originea interceptării" şi a anunţat că va dezvălui detaliile miercuri.

Patino a asigurat că el nu încearcă să "insinueze" vreo legătură a microfonului cu spionajul din partea Statelor Unite, denunţat de către fostul analist american al NSA, Edward Snowden.

"Consider că originea este diferită, dar aceasta o vom afla mâine", a afirmat ministrul.

În timpul vizitei sale la Londra, Patino s-a întâlnit cu omologul său britanic, William Hague, pentru a discuta despre o posibilă soluţie în cazul lui Assange. Ei au decis să formeze o echipă de lucru pentru a găsi o ieşire pe cale diplomatică din această situaţie.

Până în prezent Londra a refuzat să-i permită lui Julian Assange libera trecere în Ecuador.

Australianul Julian Assange se află sub protecţia Ecuadorului pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde a fost acuzat de agresiune sexuală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici