Ecuadorul i-a acordat azil politic lui Julian Assange. Marea Britanie ar putea anula statutul diplomatic al ambasadei, pentru a-l aresta

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a acceptat să îi acorde azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. "Quito a decis să îi acorde azil diplomatic cetăţeanului Julian Assange", a declarat şeful diplomaţiei ecuadoriene.

2054 afișări
Imaginea articolului Ecuadorul i-a acordat azil politic lui Julian Assange. Marea Britanie ar putea anula statutul diplomatic al ambasadei, pentru a-l aresta

Ecuadorul i-a acordat azil politic lui Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul de Externe al Marii Britanii ar putea anula statutul diplomatic a ambasadei Ecuadorului pentru a-şi îndeplini "obligaţia legală" privind extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, conform prevederilor legii Premiselor Diplomatice şi Consulare din 1987, relatează BBC News Online.

Aceasta permite Marii Britanii să revoce statutul diplomatic al unei ambasade de pe teritoriul britanic, pentru a permite eventual poliţiei să intre în clădire în vederea arestării lui Assange pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate.

Assange afirmă că se teme că dacă va fi extrădat în Suedia, va fi ulterior predat autorităţilor americane.

În 2010, două femei, foste voluntare în cadrul WikiLeaks, l-au acuzat pe Assange, cetăţean australian, de agresiune sexuală, în timpul unor conferinţe organizate la Stockholm.

Assange afirmă că relaţiile au fost consensuale şi că acuzaţiile sunt motivate politic.

Ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, a apreciat că ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange s-a refugiat de la 19 iunie, ar putea fi luată cu asalt dacă australianul nu este preluat de britanici cu scopul extrădării sale în Suedia.

"Ar putea să ne ia cu asalt ambasada, dacă Ecuadorul nu îl predă pe Julian Assange", a declarat Patino.

Fondatorul WikiLeaks se află din 19 iunie în ambasada Ecuadorului din Londra, cerând azil politic în contextul în care justiţia britanică a admis extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. Assange susţine că extrădarea sa în Suedia ar deschide calea transferului în Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice şi militare cu caracter confidenţial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici