Edward Snowden a dispărut de la hotelul din Hong Kong în care era cazat

Fostul angajat CIA Edward Snowden care se află la originea scurgerii de informaţii despre programe secrete americane de supraveghere a comunicaţiilor a dispărut de la hotelul Mira, în care era cazat, la Hong Kong, relatează BBC News online.

2347 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden a dispărut de la hotelul din Hong Kong în care era cazat

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului RTHK din Hong Kong, Snowden, în vârstă de 29 de ani, şi-a înregistrat plecarea de la hotelul Mira luni. Reuters citează personal de la hotel afirmând că acesta a plecat luni la prânz. Un jurnalist de la The Guardian, Ewen MacAskill, a declarat pentru BBC că el crede că Snowden se află în continuare la Hong Kong.

Tânărul a fost dezvăluit, la solicitarea sa, ca sursă a scurgerii de informaţii despre programe secrete americane de supraveghere a comunicaţiilor de către ziarul britanic The Guardian. Potrivit publicaţiei, fostul spion ar fi sosit la Hong Kong pe 20 mai. O viză standard de călătorie pentru un cetăţean american este valabilă 90 de zile de la sosirea turistului în ţara respectivă.

The Guardian şi The Washington Post au dezvăluit săptămâna trecută două programe secrete NSA bazate pe colectarea de date telefonice şi pe Internet. Un purtător de cuvânt al Biroului Directorului Serviciilor Naţionale americane de Informaţii (DNI) a anunţat că acest caz a fost trimis pentru investigaţii penale la Departamentul Justiţiei.

Între timp, o petiţie postată pe site-ul Casei Albe, care reclamă iertarea imediată a lui Snowden, a adunat peste 30.000 de semnături. Pe de altă parte, un sondaj de opinie comandat de The Washington Post sugerează că majoritatea americanilor consideră că programul federal de supraveghere telefonică dezvăluit săptămâna trecută este un mijloc "acceptabil" de anchetă asupra unor ameninţări "teroriste", chiar dacă aduce atingere vieţii private.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici