Efectele războiului din Ucraina: Danemarca pare pregătită să se alăture politicii de apărare a UE

Danemarca pare pregătită să se alăture politicii de apărare a UE, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat miercuri, la finalul unui referendum pe această temă.

944 afișări
Imaginea articolului Efectele războiului din Ucraina: Danemarca pare pregătită să se alăture politicii de apărare a UE

Efectele războiului din Ucraina: Danemarca pare pregătită să se alăture politicii de apărare a UE

După referendumul de miercuri, Danemarca pare să se alăture politicii de apărare a Uniunii Europene, potrivit unui sondaj de opinie, anunţă Reuters. Aceasta este cea mai recentă schimbare în rândul ţărilor nordice în ceea ce priveşte aprofundarea legăturilor în domeniul apărării ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Danemarca este singurul membru al UE care nu face parte din politica de apărare şi securitate a blocului, după ce ţara a obţinut mai multe excepţii în cadrul unui referendum din 1993.

Un sondaj la ieşirea de la urne realizat de postul public de televiziune DR, publicat la închiderea secţiilor de votare, a arătat că 69% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea eliminării unei opţiuni de excludere din aşa-numita Politică de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a UE.

31% dintre alegătorii intervievaţi s-au opus, potrivit DR.

„În acest moment, suntem singura ţară care nu poate contribui (la apărare) şi nu ne este permis să ne asumăm responsabilitatea pentru cooperarea europeană în acest domeniu. Chiar şi în situaţia în care există un război pe propriul nostru continent", a declarat marţi, înaintea referendumului, premierul Mette Frederiksen.

Participarea la politica de securitate şi apărare comună a UE (PSAC) ar permite Danemarcei să se implice în operaţiunile militare comune ale UE, cum ar fi cele din Somalia, Mali şi Bosnia şi Herţegovina, şi să coopereze pentru achiziţionarea de capacităţi militare comune.

Rezultatele finale sunt aşteptate să fie publicate până la finalul zilei de miercuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici