Egipt: Al doilea tur al alegerilor legislative a început

Al doilea tur de scrutin al legislativelor a început luni în Egipt, iar mişcările islamice, în special Fraţii Musulmani, vor încerca să îşi îmbunătăţească scorul copleşitor obţinut în primul tur.

163 afișări
Imaginea articolului Egipt: Al doilea tur al alegerilor legislative a început

Egipt: Al doilea tur al alegerilor legislative a început (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secţiile de votare s-au deschis la ora 08.00 (08.00 ora Romăniei) pentru al doilea tur de scrutin care priveşte, ca şi primul, o treime din guvernoratele din Egipt inclusiv cele două mari oraşe egiptene, Cairo şi Alexandria.

Aglomeraţia a fost mai redusă la deschidere după ce primul tur a fost marcat de o participare fără precedent (62 la sută) în istoria Egiptului, o ţară aflată timp de 30 de ani sub dictatura preşedintelui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere în februarie printr-o revoltă populară.

O luptă strânsă este aşteptată luni şi marţi între liberali, marii învinşi ai primului tur, şi islamişti dar şi în interiorul taberei conservatorilor pentru cvasitotalitatea locurilor atribuite în scrutinul uninominal.

O altă confruntare este prevăzută între Fraţii Musulmani şi salafişti cu privire la 20 de locuri, în special în Alexandria (nord). Aici s-a format iarna trecută partidul Al-Nur, care a surprins obţinând 24,3 la sută din voturi clasându-se astfel în urma Fraţilor Musulmani (36,6 la sută).

"Sunt înfiinţaţi de doar zece luni şi deja ocupă poziţia a doua", a declarat Jihane, mamă a patru copii care poartă niqab (vălul integral care lasă la vedere doar ochii) în faţa unui birou de vot din cartierul Al-Montazah, Alexandria.

"Voi vota cu Al-Nur pentru că sunt foarte religioasă iar ei reprezintă cel mai bine ideile mele", a declarat aceasta. "Cel care are speranţă în Dumnezeu este câştigătorul".

Alegerile egiptene sunt organizae în trei etape, ce se întind pe parcursul a aproape patru luni. Aproximativ 50 de milioane de alegători din 82 de milioane de egipteni sunt chemaţi la vot pentru a alege 498 de membrii ai Adunării Poporului (Camera Deputaţilor), în timp ce alţi zece membri vor fi numiţi de liderul armatei şi şeful statului, mareşalul Hussein Tantawi.

O treime din numărul de locuri din Adunarea Poporului vor fi ocupate în urma unui scrutin uninominal cu două tururi, cele două treimi rămase fiind atribuite prin scrutinul proporţional pe liste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici