Egipt: Susţinătorii lui Morsi îndeamnă la noi manifestaţii. Guvernul ameninţă cu evacuarea lor din pieţele din Cairo

Susţinătorii fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi au îndemnat duminică la organizarea de noi manifestaţii în Egipt, în contextul în care expiră un ultimatum, iar autorităţile se pregăteau să disperseze cu forţa tabere ale islamiştilor instalate în două pieţe la Cairo.

206 afișări
Imaginea articolului Egipt: Susţinătorii lui Morsi îndeamnă la noi manifestaţii. Guvernul ameninţă cu evacuarea lor din pieţele din Cairo

Egipt: Susţinătorii lui Morsi îndeamnă la noi manifestaţii. Guvernul ameninţă cu evacuarea lor din pieţele din Cairo (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ei reclamă de peste o lună reinstalarea în funcţie a primului preşedinte egiptean ales în mod democratic, destituit de armată, pe 3 iulie, în urma unor manifestaţii uriaşe care îi cereau lui Morsi să plece de la putere.

Noul Guvern interimar instalat de militari a promis organizarea unor alegeri la începutul lui 2014, dar ameninţă cu evacuarea susţinătorilor fostului preşedinte din pieţele Rabaa al-Adawiya şi Nahda, după încheierea Ramadanului, duminică seara.

Comunitatea internaţională, cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite în frunte, şi-a multiplicat încercările de a media, în ultimele zece zile, dar fără succes până în prezent. Ea se teme de o baie de sânge, peste 250 de persoane, în principal manifestanţi pro-Morsi, fiind ucişi în confruntări cu forţele de ordine şi susţinători ai noi puteri.

"Alianţa împotriva loviturii de stat şi pentru democraţie" şi-a îndemnat duminică susţinătorii să organizeze "zece marşuri" în capitală, pentru a "apăra legitimitatea alegerilor".

Această grupare, care organizează acţiunile de ocupare de la Rabaa şi Nahda, este condusă în principal de mişcarea Fraţii Musulmani, influenta confrerie islamistă a lui Morsi care a câştigat alegerile legislative în 2011, după îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Mişcarea Fraţii Musulmani, care insistă că manifestaţiile sunt paşnice, reclamă eliberarea lui Morsi şi principalilor lideri ai confreriei arestaţi de la 3 iulie - unii vor fi judecaţi pe 25 august pentru incitare la crimă -, reinstalarea preşedintelui în funcţie şi restaurarea Constituţiei suspendate de către militari.

La rândul său, Guvernul interimar instalat de cel mai puternic om din ţară, comandantul armatei, generalul Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi, vicepremier, propune doar mişcării Fraţii Musulmani să participe la procesul electoral prevăzut în 2014.

Ahmed el-Tayeb, marele imam al Moscheei şi Universităţii Al-Azhar din Cairo, principala instituţie sunnită din lume, a îndemnat duminică la reconciliere naţională şi a oferit asigurări că a invitat toate părţile să vină să negocieze un compromis luni.

Însă există puţine şanse ca mişcarea Fraţii Musulmani să accepte invitaţia, imamul el-Tayeb susţinându-l în mod deschis pe generalul el-Sisi pe 3 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici