Egiptul îndeamnă ţările arabe să acţioneze împotriva Fraţilor Musulmani

Egiptul a îndemnat ţările arabe să pună în aplicare un tratat antiterorism care i-ar lipsi pe Fraţii Musulmani de sprijin în regiune, după ce noile autorităţi de la Cairo i-au desemnat drept "organizaţie teroristă".

148 afișări
Imaginea articolului Egiptul îndeamnă ţările arabe să acţioneze împotriva Fraţilor Musulmani

Egiptul îndeamnă ţările arabe să acţioneze împotriva Fraţilor Musulmani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Diplomaţia egipteană a făcut apel către ţările arabe să pună în aplicare un tratat semnat în 1998 ce ar lipsi confreria din care provine Mohamed Morsi, preşedintele islamist destituit la începutul lui iulie de armată, de ajutor şi finanţare şi ar obliga părţile semnatare să extrădeze membri de-ai săi căutaţi de Cairo.

Mişcarea Fraţii Musulmani, creată în 1928 în Egipt, s-a extins şi este de-acum prezentă în majoritatea ţărilor arabe. Ea a câştigat toate alegerile care au avut loc în Egipt după revolta din 2011.

Însă noile autorităţi, instalate la putere de armată, i-au aplicat cea mai grea lovitură din istorie, declarând-o drept "organizaţie teroristă", după un atentat împotriva unei secţii de poliţie soldat cu 15 morţi, condamnat de confrerie şi revendicat de către islamişti fără legături cunoscute cu Fraţii Musulmani.

Liga Arabă a anunţat luni că şi-a informat membrii în legătură cu desemnarea Fraţilor Musulmani din Egipt drept "organizaţie teroristă". Potrivit unuia dintre oficialii săi, tratatul a fost ratificat de 18 dintre cei 22 de membri ai instituţiei.

"Semnatarii sunt responsabili de punerea în aplicare a tratatului", a afirmat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, Badr Abdelatty.

Morsi şi mai mulţi lideri ai confreriei sale sunt în prezent judecaţi în Egipt.

Pentru a scăpa de represiunea lansată de noile autorităţi, care s-a soldat cu peste 1.000 de morţi şi mii de arestări în rândul islamiştilor, mai mulţi membri ai Fraţilor Musulmani egipteni au fugit din ţară, iar biroul de comunicare al confreriei se află de-acum în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici