Elisabeta a II-a şi Victoria: două regine britanice care au domnit în perioade îndelungate de pace

  • Elisabeta a II-a şi Victoria sunt două dintre cele mai cunoscute şi respectate regine din istoria Regatului Unit.
  • Ambele au domnit pentru o perioadă foarte lungă, depăşind 60 de ani pe tron, şi au fost martore la numeroase schimbări politice, sociale, economice şi culturale în lume.
  • De asemenea, ambele au domnit într-o perioadă îndelungată de pace europeană, deşi nu lipsită de conflicte în alte părţi ale globului.
4271 afișări
Imaginea articolului Elisabeta a II-a şi Victoria: două regine britanice care au domnit în perioade îndelungate de pace

Wikipedia Commons/ Royal Family

 

Regina Elizabeth a II-a


Regina Elizabeth a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926 la Londra, fiind primul copil al ducelui şi ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea şi regina Elisabeta).

A urcat pe tron la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său.

A fost încoronată la 2 iunie 1953, într-o ceremonie televizată pentru prima dată. A fost primul monarh britanic care a vizitat toate continentele şi care a întâlnit toţi preşedinţii americani din timpul domniei sale.  

Domnia reginei Elisabeta a II-a este cea mai lungă din istoria britanică şi a doua cea mai lungă din istoria lumii, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei.

Până la moartea sa în 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, a domnit timp de 70 de ani şi 214 zile.

În timpul domniei sale, Marea Britanie a avut parte de o perioadă relativ paşnică în Europa, cu excepţia Războiului Rece şi a conflictelor din Balcani şi Ucraina.

Totuşi, regina a trebuit să facă faţă unor provocări precum decolonizarea Imperiului Britanic, criza Suezului, Războiul din Falkland, conflictul nord-irlandez, criza constituţională canadiană, mişcările separatiste scoţiene şi Brexitul.

De asemenea, regina a fost implicată în viaţa publică şi socială a Regatului Unit şi a Commonwealth-ului, sprijinind numeroase cauze umanitare, culturale şi ecologice.

Regina Victoria


Regina Victoria s-a născut pe 24 mai 1819 la Londra, fiind singurul copil al prinţului Edward, duce de Kent şi Strathearn (al patrulea fiu al regelui George al III-lea) şi al prinţesei Victoria de Saxa-Coburg-Saalfeld. A urcat pe tron la 20 iunie 1837, la vârsta de 18 ani, după moartea unchiului său, regele William al IV-lea.

A fost încoronată la 28 iunie 1838, într-o ceremonie fastuoasă. S-a căsătorit cu verişorul său primar prinţul Albert de Saxe-Coburg şi Gotha în 1840. Au avut nouă copii, care s-au căsătorit cu membri ai altor familii regale europene, făcând-o pe Victoria să fie supranumită „bunica Europei”.

A fost prima regină care a folosit trenul şi telegraful şi care a avut o prezenţă mediatică importantă. 

A devenit şi prima Împărăteasă a Indiei. 

Domnia reginei Victoria este cea mai lungă din istoria britanică până la regina Elisabeta a II-a şi a doua cea mai lungă din istoria lumii până la regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei.

A domnit timp de 63 de ani şi 216 zile, de la 20 iunie 1837 până la 22 ianuarie 1901.

În timpul domniei sale, Marea Britanie a cunoscut o perioadă de prosperitate economică, progres industrial, expansiune colonială şi influenţă culturală, cunoscută sub numele de epoca victoriană.

De asemenea, Marea Britanie a beneficiat de o perioadă îndelungată de pace europeană, cu excepţia Războiului Crimeii, Războiului Franco-Prusac şi a unor conflicte izolate în Balcani şi în Italia.

Totuşi, regina a trebuit să facă faţă unor provocări precum mişcările revoluţionare din Europa în 1848, mişcarea pentru reforma electorală şi drepturile femeilor, mişcarea pentru emanciparea Irlandei, Războiul Civil American şi Războiul Zulu.

De asemenea, regina a fost implicată în viaţa publică şi socială a Regatului Unit şi a Imperiului Britanic, sprijinind numeroase cauze umanitare, educaţionale şi religioase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici