Elveţia riscă suspendarea din Schengen dacă restricţionează circulaţia românilor

Uniunea Europeană ar putea suspenda participarea Elveţiei la Spaţiul Schengen în cazul în care cetăţenii elveţieni se vor pronunţa, prin referendum, împotriva extinderii acordurilor de liberă circulaţie la România şi Bulgaria.

73 afișări
Imaginea articolului Elveţia riscă suspendarea din Schengen dacă restricţionează circulaţia românilor

Elveţia riscă suspendarea din Schengen dacă restricţionează circulaţia românilor

Uniunea Europeană şi Elveţia vor renunţa, începând de vineri, la controalele sistematice la vămile terestre, odată cu intrarea în vigoare a acordurilor Schengen. Controalele la vămile din aeroporturi vor fi eliminate pe 29 martie 2009.

Elveţia, care nu este membră UE, s-a pronunţat în 2005, printr-un referendum, în favoarea aderării la Spaţiul Schengen. Cu toate acestea, la frontiere vor trebui declarate mărfurile, Elveţia fiind foarte restrictivă în legătură cu importurile de produse agricole. Odată cu aderarea la Spaţiul Schengen, Elveţia s-a conectat la baza electronică de date (SIS) a UE.

Însă, aderarea Elveţiei la Schengen ar putea fi afectată de referendumul referitor la libera circulaţie a cetăţenilor români şi bulgari, inclusiv la accesul acestora pe piaţa muncii.

Bruxelles-ul avertizează că, în cazul în care elveţienii se vor pronunţa "împotrivă", va apărea "o problemă majoră", fiind necesară "întreruperea prezenţei Elveţiei în Schengen".

Citeşte şi

UDC-Elveţia respinge extinderea acordului liberei circulaţii pentru România şi Bulgaria

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici