Elveţienii au respins prin referendum înfiinţarea unei case unice de asigurări de sănătate

Elveţienii au refuzat duminică să îşi bulverseze sistemul de asigurări de sănătate, într-un referendum organizat la cererea oponenţilor sistemului actual.

152 afișări
Imaginea articolului Elveţienii au respins prin referendum înfiinţarea unei case unice de asigurări de sănătate

Elveţienii au respins prin referendum înfiinţarea unei case unice de asigurări de sănătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, 61,8 % dintre elveţieni au spus "nu" înfiinţării unei case unice publice de asigurări de sănătate, potrivit rezultatelor definitive ale referendumului organizat duminică în Elveţia.

Pentru adoptarea textului, era necesară o dublă majoritate: majoritatea votanţilor şi majoritatea celor 26 de cantoane care formează Elveţia.

Casa unică, o iniţiativă lansată de stânga în Elveţia, ar fi înlocuit cele aproximativ 60 de case de asigurări de sănătate private, acuzate că îi costă prea mult pe asiguraţi.

Casele de asigurări de sănătate private s-au opus textului şi au salutat rezultatul referendumului. "Populaţia nu doreşte înfiinţarea unei case unice de asigurări de sănătate", a declarat Asociaţia elveţiană pentru Asigurări (ASA), care a adăugat că sistemul elveţian de sănătate "este unul dintre cele mai bune şi mai performante din lume".

Sistemul actual de asigurări de sănătate din Elveţia prevede că fiecare rezident în ţară trebuie să dispună de o asigurare de sănătate de bază la una dintre cele 61 de companii de asigurări, care îşi dispută clienţii.

Într-o ţară unde salariul mediu net este de 4.950 de franci elveţieni (4.100 de euro), cotizaţiile pe care trebuie să le plătească membrii în fiecare lună se ridică la aproximativ 400 de franci elveţieni de persoană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici