Emiratele Arabe Unite susţin că e nevoie de garanţiile SUA şi UE pentru rezolvarea crizei din Golf

Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Anwar Ganash, a declarat, sâmbătă, că este nevoie de garanţii din partea SUA şi UE pentru monitorizarea unui viitor acord care să pună capăt crizei din Golf, informează site-ul postului France 24.

1522 afișări
Imaginea articolului Emiratele Arabe Unite susţin că e nevoie de garanţiile SUA şi UE pentru rezolvarea crizei din Golf

Emiratele Arabe Unite susţin că e nevoie de garanţiile SUA şi UE pentru rezolvarea crizei din Golf

Disputa din regiunea Golfului a erupt la începutul luni iunie, când Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au rupt relaţiile cu Qatarul, pe motiv că ar finanţa grupările extremiste şi ar sprijini Iranul. Toate aceste acuze au fost respinse de Guvernul de la Doha.

Ministrul de Externe al EAU a afirmat că disputa poate să fie rezolvată pe cale diplomatică doar dacă Doha nu va mai finanţa extremismul şi terorismul.

”Nu vrem mediere din partea europenilor şi nu cred că europenii vor să fie mediatori. Ei ar trebui să pună presiune pe Qatar. Dacă Qatarul se va lăsa ghidat de înţelepciune, vom avea nevoie de un sistem de control şi de garanţii”, a susţinut Gargash, fiind de părere că doar atunci Statele Unite şi UE ar trebui să joace rolul de garanţi.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain, care boicotează Qatarul pentru presupusa susţinere a terorismului, au formulat o serie de 13 solicitări adresate Guvernului de la Doha, cerând inclusiv închiderea unei baze militare turce din ţară, oprirea televiziunii Al Jazeera, sistarea legăturilor cu Iranul şi predarea tuturor teroriştilor.

Qatarul are la dispoziţie un termen de zece zile pentru a lua măsurile cerute de cele patru state, însă autorităţile de la Doha au declarat că cererile formulate de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain sunt nerezonabile şi reprezintă o încălcare a suveranităţii naţionale a Qatarului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici