Emmanuel Macron a vorbit cu Volodimir Zelenski / Preşedintele Franţei va face tot posibilul pentru evitarea unui conflict

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionează să depună toate eforturile necesare pentru evitarea unui atac militar al Rusiei împotriva Ucrainei, anunţă Palatul Élysée, după conversaţia liderului de la Paris cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

3172 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron a vorbit cu Volodimir Zelenski / Preşedintele Franţei va face tot posibilul pentru evitarea unui conflict

Sursa foto: MediafaxFoto

"Această conversaţie se înscrie în cadrul ultimelor eforturi posibile şi necesare pentru evitarea unui conflict major", a comunicat Preşedinţia Franţei, conform postului BFMTV.

"Riscul unui conflict declanşat de Rusia este foarte ridicat. Preşedintele Republicii va asuma toate riscurile pentru a menţine stabilitatea şi pacea în Europa. Dacă vor fi necesare noi deplasări în acest scop, le va face", a subliniat Palatul Élysée.

Conform Preşedinţiei Franţei, Volodimir Zelenski i-a dat asigurări lui Emmanuel Macron că Ucraina "nu vrea să riposteze la provocările Rusiei".

Duminică, Emmanuel Macron va discuta cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Confruntările militare s-au intensificat, în ultimele zile, în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk. Cel puţin doi militari ucraineni au fost ucişi în schimburi de focuri cu insurgenţi proruşi. Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat aproximativ 1.500 de încălcări ale armistiţiului în ultimele 48 de ore.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă, pentru postul german ARD, că "toate semnalele indică faptul că Rusia plănuieşte lansarea unui atac total". "Suntem cu toţii de acord că putem spune că riscul unui atac este foarte ridicat", a afirmat Jens Stoltenberg.

Rusia este acuzată de susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. Armata rusă a mobilizat, potrivit diverselor surse, între 130.000 şi 190.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Moscova susţine că nu pregăteşte niciun atac.

În schimb, Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici