Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au discutat din nou despre criza din Ucraina şi securitatea Europei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit din nou, luni, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre criza din Ucraina şi despre arhitectura de securitate a Europei, cei doi lideri analizând şi posibilitatea unei întâlniri.

13460 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au discutat din nou despre criza din Ucraina şi securitatea Europei

„A continuat schimbul de puncte de vedere despre situaţia din Ucraina şi despre problemele referitoare la oferirea de garanţii legale pe termen lung Federaţiei Ruse privind garanţiile de securitate. Vladimir Putin a prezentat din nou, în mod detaliat, abordările fundamentale în cazul acestor probleme", anunţă Preşedinţia Rusiei, conform unui comunicat postat luni seară pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

„S-a stabilit să fie continuate contactele prin telefon şi este analizată posibilitatea unei întâlniri a preşedinţilor Rusiei şi Franţei", precizează Kremlinul.

Palatul Élysée: Conversaţia se înscrie în logica reducerii tensiunilor

„Această conversaţie este urmarea conversaţiilor pe care preşedintele Republicii le-a avut cu omologii săi din Rusia şi Ucraina vineri, 28 ianuarie, şi se înscrie în aceeaşi logică a reducerii tensiunilor. Cei doi preşedinţi primesc favorabil evoluţiile pozitive în Formatul Normandia", a comunicat luni seară Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin vorbiseră ultima dată vineri. În cursul conversaţiei precedente, preşedintele Rusiei i-a transmis omologului său din Franţa că nu este mulţumit de răspunsurile oferite de SUA şi NATO privind garanţiile de securitate, dar a precizat că Moscova vrea continuarea dialogului. „Răspunsurile Statelor Unite şi ale NATO nu au ţinut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei. A fost ignorată problema centrală, privind modul în care Statele Unite şi aliaţii se gândesc să aplice principiul potrivit căruia nimeni nu trebuie să îşi consolideze propria securitate în detrimentul altor ţări", a comunicat Preşedinţia Rusiei după conversaţia de vineri. De asemenea, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că intenţionează să continue discuţiile pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.

Potrivit Preşedinţiei Franţei, în convorbirea de vineri, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit că sunt necesare măsuri în sensul diminuării tensiunilor militare în apropierea Ucrainei. „Convorbirea le-a permis să fie de acord asupra necesităţii unei reduceri a tensiunilor. Preşedintele Putin nu a exprimat nicio intenţie ofensivă. Preşedintele Franţei i-a cerut ca Rusia să respecte suveranitatea statelor", a comunicat vineri Palatul Elysée. După conversaţia de vineri cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a discutat şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, stabilind continuarea negocierilor în Formatul Normandia pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.

Vladimir Putin este dispus să aibă o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru discuţii despre normalizarea relaţiilor bilaterale, a afirmat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici