Emmanuel Macron somează ţările est-europene să respecte normele statului de drept: Europa nu este supermarket

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a somat ţările central şi est-europene să respecte normele statului de drept şi sistemul de distribuire a imigranţilor extracomunitari, reiterând că Uniunea Europeană "nu este supermarket".

3098 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron somează ţările est-europene să respecte normele statului de drept: Europa nu este supermarket

Emmanuel Macron somează ţările est-europene să respecte normele statului de drept

Aflat într-un turneu în Europa Centrală şi de Est, Emmanuel Macron a criticat din nou, într-un interviu acordat unor publicaţii din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, situaţia din aceste ţări.

Referindu-se la reformele judiciare din Polonia, Emmanuel Macron a exprimat speranţa, conform cotidianului Liberation, că "Guvernul polonez va face gesturile necesare pentru a răspunde la preocupările Comisiei Europene şi ale statelor partenere".

"Respectarea deciziilor Curţii de Justiţie a UE este echivalentă cu apartenenţa la UE", a declarat Emmanuel Macron, citat de publicaţia EUObserver.

"Situaţia statului der drept în Ungaria cunoaşte o serie de evoluţii preocupante", a subliniat Macron. "Am o relaţie bună cu premierul Viktor Orban, pe care îl respect personal şi ca prim-ministru ales de poporul ungar. Dar o Europă care sfidează diversitatea de idei şi de credinţe, independenţa justiţiei şi a presei, primirea refugiaţilor care fug de persecuţii politice - acest lucru este o trădare a ceea ce suntem", a insistat Macron.

Referindu-se la asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak în luna februarie, Emmanuel Macron a avertizat că "ameninţarea, atacarea sau uciderea jurnaliştilor afectează fundamentul democraţiilor".

"Europa nu este un supermarket", a reiterat preşedintele Franţei. "Avem exigenţe colective în materie de coerenţă şi solidaritate. Nu poţi beneficia de pe urma bugetului european fără a admite solidaritatea în materie de imigraţie, spre exemplu. Nu poţi încerca să reduci contribuţia la bugetul european fără a înţelege ceea ce oferă piaţa unică. Cine vrea dispariţia Europei procedează în acest fel. Europa nu este un drum cu sens unic, este un angajament reciproc", a atras atenţia Macron.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN PAGINA 2

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici