Erdogan: Referendumul pentru independenţa regiunii kurde din nordul Irakului riscă o criză în Orientul Mijlociu

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a declarat că referendumul pentru independenţa regiunii kurde din nordul Irakului ar putea provoca noi conflicte în Orientul Mijlociu, informează Reuters.

477 afișări
Imaginea articolului Erdogan: Referendumul pentru independenţa regiunii kurde din nordul Irakului riscă o criză în Orientul Mijlociu

Erdogan: Referendumul pentru independenţa regiunii kurde din nordul Irakului riscă o criză în Orientul Mijlociu

”Noi crize în regiune, precum tentative ale independenţei, ar putea genera noi conflicte şi ar trebui evitate cu orice preţ. Solicităm Guvernului Regional Kurd din Irak să renunţe la măsurile pe care le-au luat în această direcţie”, a afirmat Erdogan în faţa Consiliului General al Naţiunilor Unite.

Turcia se confruntă de mai multe decenii cu insurgenţa declanşată de separatiştii din cadrul organizaţiei Paridul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în timp ce în Iran este activă o mişcare afiliată PKK, Partidul Vieţii Libere a Kurdistanului (PJAK). Ambele grupări au baze şi în Irak.

Referendumul este programat pentru data de 25 septembrie, atunci când câteva milioane de kurzi sunt chemaţi să voteze pentru sau împotriva independenţei regiunii autonome Kurdistan din Irak.

Minoritatea kurdă din Irak controlează trei provincii irakiene, care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având un guvern regional şi propriile servicii de securitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici