Erdogan respinge o solicitare-cheie, riscând anularea acordului UE-Turcia privind imigraţia şi vizele

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins vineri solicitarea UE de a modifica legislaţia antiteroristă în schimbul vizelor în Spaţiul Schengen, o situaţie care riscă să conducă la anularea acordului dintre Uniunea Europeană şi Turcia în materie de imigraţie.

3770 afișări
Imaginea articolului Erdogan respinge o solicitare-cheie, riscând anularea acordului UE-Turcia privind imigraţia şi vizele

Erdogan respinge o solicitare-cheie, riscând anularea acordului UE-Turcia privind imigraţia şi vizele

"Turcia este vizată de atacuri teroriste din toate părţile, iar Uniunea Europeană ne spune să modificăm legile antiteroriste în schimbul obţinerii vizelor", a declarat Erdogan, citat de BBC.

"Uniunea Europeană le-ar permite teroriştilor să instaleze corturi şi le-ar oferi oportunităţi, în numele democraţiei. Acum, ne cer să schimbăm legislaţia antiteroristă pentru a primi vize. Îmi pare rău, noi vom merge pe drumul nostru, iar voi pe al vostru", le-a spus Erdogan liderilor UE.

Uniunea Europeană cere Turciei să modifice legislaţia antiteroristă, pentru a beneficia de vize în Spaţiul Schengen, în cadrul acordului privind limitarea imigraţiei.

În prezent, autorităţile turce acuză de terorism majoritatea disidenţilor, inclusiv jurnaliştii, şi simpatizanţii mişcărilor separatiste kurde.

Dacă Recep Erdogan nu va îndeplini solicitările Uniunii Europene, Parlamentul European nu va supune la vot iniţiativa de eliminare a vizelor pentru cetăţenii turci, iar întregul acord UE-Turcia privind limitarea imigraţiei riscă să fie anulat.

Parlamentul European nu va favoriza în niciun fel Turcia în procesul de eliminare a vizelor de călătorie în Spaţiul Schengen, a atras atenţia Martin Schulz, preşedintele instituţiei. "Nu vor exista scurtături în procedurile parlamentare. Toate ţările care solicită eliminarea vizelor de călătorie vor fi tratate în acelaşi fel. Turcia va trebui să îndeplinească toate criteriile înainte de a se organiza vot în Parlamentul European", a declarat Martin Schulz după o reuniune cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Propunerea Comisiei Europene privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci în Spaţiul Schengen va deveni activă doar dacă Ankara va îndeplini toate criteriile şi include o clauză privind reintroducerea vizelor în cazul unui aflux masiv de imigranţi.

Comisia Europeană propune eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci în Spaţiul Schengen, în schimbul intensificării acţiunilor Ankarei de limitare a afluxului de imigranţi spre Uniunea Europeană. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a atras atenţia că Turcia trebuie să mai îndeplinească cinci dintre cele 72 de condiţii. "Nu va face nimeni nimic nereglementat", a subliniat Timmermans.

Propunerea CE, care trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul UE, include o clauză de reintroducere a vizelor în cazul în care va exista un aflux masiv de cetăţeni turci în Spaţiul Schengen. Clauza a fost propusă de Franţa şi Germania, care se tem să relaxeze condiţiile de călătorie pentru Turcia, o ţară cu 79 de milioane de locuitori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici