Erevan: Proteste de amploare împotriva actualului preşedinte armean

Circa 12.000 de armeni au manifestat vineri la Erevan, la apelul opoziţiei, împotriva regimului preşedintelui Robert Kotcharian al cărui mandat expiră anul viitor, relatează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Erevan: Proteste de amploare împotriva actualului preşedinte armean

Erevan: Proteste de amploare împotriva actualului preşedinte armean

Manifestanţii reuniţi în piaţa Libertăţii, în centrul oraşului Erevan, au fluturat culorile portocaliu, albastru, roşu, scandând: "Libertate".

"Ne-am adunat aici pentru a ne elibera de jugul acestei bande de mafioţi şi pentru a restabili ordinea constituţională în ţară", a declarat în faţa manifestanţilor fostul preşedinte armean Levon Ter-Petrossian, trecut în opoziţie şi care intenţionează să participe la alegerile din februarie 2008.

Opoziţia armeană denunţă regimul preşedintelui Kotcharian, pentru corupţie, probleme sociale şi economice, ca şi absenţa reglementării conflictului cu Baku, teritoriul separatist din Nagorno Karabah.

"Trebuie să hotărâm dacă vrem să continuăm să trăim sub acest regim sau să începem o nouă etapă de dezvoltare a ţării noastre", a afrimat liderul partidului popular armean, Stepan Demirtchian.

Ter-Petrossian şi-a prezentat "scuze faţă de poporul armean pentru suferinţele la care l-a supus" în anii '90 când se afla la putere.

Armenia a avut de suferit din pricina unui conflict sângeros cu Azerbaidjanul în Nagorno Karabah, a unei crize energetice şi a unei penurii de produse alimentare.

Armenia, fostă republică sovietică din Caucaz, care şi-a câştigat independenţa în 1991, este în prezent condusă de Robert Kotcharian, ales în 1998 şi reales în 2003 pentru alţi cinci ani.

Data alegerilor prezidenţiale în Armenia a fost fixată pentru 19 februarie 2008, la care actualul preşedinte nu va putea participa. Liderii mai multor partide politice din opoziţie prezenţi la manifestaţie, printre care şi Demirtchian, au susţinut candidatura lui Levon Ter-Petrossian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici