Eroare de software, posibilă cauză a accidentului submarinului rusesc Nerpa

Marinarii de pe submarinul nuclear Nerpa cred că accidentul soldat cu moartea a 20 de persoane a fost provocat mai degrabă de o eroare a sistemului informatic, care a activat sistemul antiincendiu, şi nu de o greşeală umană, afirmă, miercuri, cotidianul Komsomolskaia Pravda, citat de RIA Novosti.

15 afișări
Imaginea articolului Eroare de software, posibilă cauză a accidentului submarinului rusesc Nerpa

Eroare de software, posibilă cauză a accidentului submarinului rusesc Nerpa

"Marinarii înclină spre ideea unei erori de software. Înainte, sistemul antiincendiu era declanşat manual, la ordinul comandantului. Acum, totul este gestionat electronic. De altfel, computerul de bord se comportase ciudat şi în fabrică. În plus, incidentul ar fi putut fi programat, pentru simularea unei situaţii de urgenţă. Este prima dată când este folosit un sistem atât de mult informatizat pentru activarea sistemului de stingere a incendiilor", a afirmat Evgheni Ovsianov, tehnician pe submarinul Nerpa.

În cursul testelor efectuate în uzină, sistemul automat s-a mai declanşat spontan, precizează RIA Novosti în pagina electronică.

Accidentul, produs în data de 8 noiembrie, în timpul unor teste efectuate în Marea Japoniei, s-a soldat cu moartea a 20 de persoane - trei militari şi 17 civili - şi rănirea altor 21. Conform rezultatelor preliminare anunţate de anchetatori, accidentul a fost provocat de activarea automată a sistemului antiincendiu pe bază de freon. Comisia de anchetă a anunţat săptămâna trecută arestarea marinarului Dmitri Grobov, bănuit că a determinat declanşarea sistemului de stingere a incendiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici