Escaladare a conflictului în familia lui Nelson Mandela

Conflictul familial declanşat de mutarea sicrielor celor trei copii ai lui Nelson Mandela a cunoscut un nou episod de tensiune marţi, după ce familia a depus o plângere împotriva nepotului mai mare Mandla, în timp ce fostul preşedinte sud-african se află între viaţă şi moarte.

467 afișări
Imaginea articolului Escaladare a conflictului în familia lui Nelson Mandela

Escaladare a conflictului în familia lui Nelson Mandela

"Membrii familiei au depus o plângere împotriva lui Mandla la comisariatului din Bityi", a anunţat Mzukisi Fatyela, un purtător de cuvânt al poliţiei.

Vineri, 16 membri ai familiei, inclusiv Makaziwe, fiica cea mai mare, au sesizat, deja, justiţia, cerând ca Mandla să repatrieze la Qunu, unde Mandela vrea să fie înmormântat, rămăşiţele celor trei copii ai fostului preşedinte sud-african, pe care le-a mutat fără consimţământul familiei.

Graça Machel, soţia lui Mandela din ultimii 15 ani, se află printre cei 16 semnatari ai plângerii.

Marţi, judecătorul Lusindiso Pakade de la Tribunalul din Mthatha a făcut dreptate cererii lor ordonând ca osemintele celor trei copii ai lui Mandela decedaţi în 1948, 1969 şi 2005 să fie transferate până miercuri înainte de căderea nopţii.

Avocaţii lui Mandla au insistat asupra unei erori de procedură şi au solicitat ca decizia să fie revizuită.

Justiţia sud-africană a respins, miercuri, argumentele nepotului lui Nelson Mandela care refuză să repatrieze rămăşiţele la Qunu şi a confirmat că "ordinul dat anterior rămâne valabil", potrivit judecătorului.

Conform tradiţiei xhosa de care aparţine Nelson Mandela, el trebuie să fie înmormântat alături de rude, părinţi şi copii.

Tatăl şi rude ale lui Mandela sunt înmormântate la Qunu, unde laureatul Premiului Nobel pentru Pace vrea să fie îngropat, însă osemintele celor trei copii ai săi decedaţi prematur (Makaziwe decedată în copilărie, Thembekile decedat la vârsta de 24 de ani într-un accident de maşină şi Makgatho decedat la vârsta de 55 de ani de SIDA) au fost transferate la aproximativ 30 de kilometri de acest sat de către Mandla.

Mandla le-a mutat în 2011 la Mvezo, localitatea de naştere a bunicului său în care planifică să ridice un memorial concurent Muzeului Mandela din Qunu.

Deputat din partea ANC din 2009 şi lider tradiţional în Mvezo de la vârsta de 39 de ani, Mandla a avut, deja, probleme cu justiţia, mai ales din cauza unor acuzaţii ale fostei soţii pentru sustragere de la plata pensiei alimentare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici