Eurogrupul nu vede încă o bază pentru negocieri cu Grecia

Miniştrii Finanţelor din zona euro nu văd, încă, o bază pentru lansarea negocierii celui de-al treilea plan de ajutorare a Greciei, potrivit unui proiect de comunicat al Eurogrupului, relatează Reuters în pagina electronică.

147 afișări
Imaginea articolului Eurogrupul nu vede încă o bază pentru negocieri cu Grecia

Eurogrupul nu vede încă o bază pentru negocieri cu Grecia (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Acest text nu a fost validat de către băncile centrale din zona euro şi ar putea să fie transmis ca atare şefilor de stat şi de guverne din zona euro, care se reunesc începând de la ora locală 16.00 (17.00, ora României) la Bruxelles, preluând ştafeta de la miniştrii lor de Finanţe.

"Eurogrupul (...) a ajuns la concluzia că nu există încă o bază pentru începerea negocierilor unui nou program", se constată în document, obţinut de Reuters.

Negociatorii europeni vor ca un anumit număr de reforme cerute Greciei să fie votate în Parlament înainte de lansarea oficială a negocierilor.

Proiectul de comunicat stipulează că modificările cu privire la TVA, pensii şi independenţa Biroului de Statistică al Greciei este necesar să intervină înaintea negocierii unui nou plan de salvare.

Este necesar ca Grecia să-şi consolideze programul de privatizare, iar o reducere a datoriei greceşti este exclusă, se arată în document.

În plus, este necesar ca Grecia să accepte să transfere 50 de miliarde de euro provenind din active publice, într-un fond de garanţie.

O incertitudine totală exista duminică în ceea ce priveşte rezultatul summitului zonei euro, numeroase ţări apreciind că Guvernul lui Alexis Tsipras nu dispune de credibiitatea necesară pentru a putea beneficia de un nou program european de ajutorare.

El a obţinut, însă, sâmbătă, aprobarea în Parlamentul grec a unui program de reformă apropiat de cel propus de către creditori, dar care a fost respins prin referendum, în Grecia, duminica trecută.

O parte a liderilor europeni se tem că, după obţinerea acestor fonduri, Guvernul grec ar putea întrerupe privatizarea şi reforme promise creditorilor precum cele cu privire la pensii ori la fiscalitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici